Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

За интелекта

За интелекта » Човекът и Вселената

Седемте пътища на херметичната медицина

* Основните причини за възникването на болестите според Парацелс

* Връзката между космоса и човека

Знаменитият лекар и алхимик на древността Теофраст Парацелс, последовател на учението на Хермес, е разглеждал болестите като частен случай на проявените невидими енергоинформационни дисхармонични прояви. Затова всички причини за дадени болести той е свел до пет категории.

      1. Болести, предизвикани от влиянието на звездите.

Светът е Макрокосмос, а човекът е Микрокосмос и всички елементи, присъщи на първото, съществуват и във второто. Всички влияния, произтичащи от Слънцето, планетите, звездите, оказват невидимо въздействие на човека и ако тези влияния са лоши, те донасят нещастие. Има звезди, чието влияние съответства на лечебните свойства на някои метали; има и звезди, които съответстват на свойствата на определени растения. Всеки метал или растение притежава свойства, които могат да привличат съответните планетарни влияния. Например, ако на жена й липсва елемент, същността на който се излъчва от Марс, тя може да страда от малокръвие и анемия. В този случай е необходимо да й се даде желязо, защото астралните елементи на желязото съответстват на астралните елементи на Марс и те ще ги притеглят подобно на магнита, който притегля желязото.

      2. Болести, предизвикани от шлаки и отровни вещества.

Човек често злоупотребява с храната и напитките, в резултат на което организма се натрупват отпадъчни, отровни вещества, шлаки. Докато организмът е здрав, той се справя с вредните вещества. Но тъй като усилията в тази насока са постоянни и предизвикват сериозна загуба на жизнените сили, неизбежно настъпва моментът, в който се появяват зародишите на най-различни заболявания. При развитието на заболяванията върху фона на замърсеността на организма от шлаки и отровни вещества, лечението е безполезно, ако те предварително не се изведат от организма.

      3. Болести, предизвикани от психологически причини.

Причините за тази категория болести се коренят в порочните желания, страсти, хаотични мисли и болезнено въображение. Ето разсъжденията на Парацелс в тази насока:

Животът, действащ в органите, е животна душа /amina vegetiva/. Това е невидимият огън, който лесно може да бъде раздухан със силата на въображението. Въображението може да създаде студ и жажда, да предизвика неестествени отделяния и да доведе до заболяване; но човек, който няма зли желания, няма да има и болно въображение и неговите мисли няма да предизвикат никакви болести. За да се опази човек от болести, предизвикани от психологически причини, необходима е твърда воля, укрепване на нравствеността и развитие на собствено съзнание и воля.”

      4. Болести, предизвикани поради духовни причини.

Това са категории причини, които действат по законите на справедливостта, кармата. Те са създадени в миналите животи и са извън човешкото разбиране. Парацелс казва, че при такива причини нито един лекар няма да се осмели да предскаже часа на изцелението, понеже на човек не му е дадено да съди прегрешенията на другите. Това са случаите, за които се казва – всичко е в ръцете на Бога.

      5. Болести, възникващи поради физиологически причини.

Тъй като материалните органи са представители на невидими сили, съвършената проява на силата е възможна само в съвършен орган. Ако органът е несъвършен, неговото проявление също ще бъде несъвършено, но не и силата, която го е проявила. По този начин физиологическите нарушения са резултат от недостига на едни или други астрални явления. “Онова, което действа в лекарството, са неговите звездни елементи, които влияят върху звездния човек и свойствата на лекарствата зависят от това какво влияние преобладава в него” – смята Парацелс.

След като са изяснени основните причини за различните заболявания, херметичната медицина предлага и пътища за тяхното лечение.

  • ПЪРВИЯТ път е свързан с използването на баене, различни заклинания, специфични операции. Днес то се прилага само в селата от местни баячки, шамани, народни лечители.
  • ВТОРИЯТ път е основан върху въздействието на звукови и цветови вибрации. Активно се прилага в системата Йога, цигун и други древни практики. В съвременната медицина той е трансформиран в методите н цветотерапията, музикотерапията и др.
  • ТРЕТИЯТ път прилага закона на подобията и се основава върху конкретни знания за съответните органи и функции на човешкото тяло, животни, растения, метали, минерали. Този път във всички времена безжалостно е бил експлоатиран от различни шарлатани, които търгуват с “чудодейни” амулети и талисмани. Реалната му практика частично е трансформирана в съвременната хомеопатия и частично – във фитотерапията в онези нейни аспекти, които отчитат планетарните влияния.
  • ЧЕТВЪРТИЯТ път използва лекуването с помощта на билки, което широко се използва днес както в народната медицина, така и в официалната медицина с научното название фитотерапия.
  • ПЕТИЯТ път е основан върху вярата и се осъществява чрез молитви, обреди, ритуали, които се изпълняват по определени правила. Активно се практикува както от официалната религия, така и от всевъзможни секти, общини, братства. Методите на този път се опират върху внушението и се използва от психотерапевти, целители и хипнотизатори при различни сеанси.
  • ШЕСТИЯТ път се основава върху съблюдаването на определени правила за хранене и воденето на природосъобразен начин на живот. Използва се и във всички съвременни системи на лечение и саморазвитие. Основната идея тук е, че здравето е норма на живот, а болестта е резултат от разрива на човека с природата.
  • СЕДМИЯТ път е “практическата медицина”, състояща се от кръвопускане, чекракчийство и др. Именно този път, който борави с материалното тяло и механичните начини на лечение на симптомите, а не на причините на болестта, се е развил в съвременната медицина.

Смята се, че Парацелс е владял методите и на седемте пътища на херметичната медицина и именно затова резултатите от прилаганото лечение са поразявали неговите съвременници.

Андрей ШЕМ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Човекът и Вселената“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.