Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Макробиотика

Макробиотика

* Макробиотиката – наука за здраве и хармония чрез природосъобразно хранене и начин на живот, прилагана в Далечния Изток, но много близка и на нашата традиционна кухня

Макробиотиката е учение на източната философия за хармонизация на човека със самия себе си, природата и космоса. Това е практика, зад гърба на която лежат повече от 5000 години. Тя сочи пътя към здраве и дълголетие. Този път е открит за всички: за бедни и богати, деца и възрастни, мъже и жени, за учени и невежи; той е прост и всички, които искрено искат да се освободят от своите физически или психически недъзи, могат да вървят по него във всекидневния си живот.

В превод от гръцки макробиотиката буквално значи “голям живот”, живот щастлив, освободен от болести. Проблемите на храненето и здравето заемат централно място в нея. Макробиотиката ратува не само за екологично чиста, природосъобразна храна, но и за

хранене и начин на живот в съответствие със законите на природата и космоса.

Тя разглежда човека като продукт и творение на природата и той е длъжен да се подчинява на съществуващите природни закони. Да се храни с проста и балансирана храна, да води активен живот.

Според макробиотическото учение болести не съществуват – има само нарушение на равновесието вътре на организма и на организма с външната среда. И здравето се възвръща, когато загубеното равновесие се възстанови, когато се възстанови хармонията.В практическо отношение главното е човек да преосмисли отношението си към храненето и въобще към живота. Смисълът на мокробиотиката е в отказването от стериотипите. След като бъдат усвоени нейните принципи, те трябва творчески да бъдат приложени от всеки човек поотделно.

Който очаква макробиотиката да му предложи една установена диета, валидна за всички, ще бъде разочарован, защото макробиотичният принцип се прилага в различни климатични и географски условия, съобразява се с различни периоди от живота на човека, с неговия пол, с равнището на неговата активност и прочее.

Възниква и естественият въпрос: могат ли принципите на макробиотиката да се използват и от българите? Отговорът е категоричен: да! Нещо повече.

Основните философски подходи на това учение изцяло съвпадат с космогонията на древните българи,

която е изкристализирала в българските народни обичаи, празници и вярвания, втъкана е в народната обредност и традиционното хранене на българина, подчинено на четирите годишни сезона. Методите и целите на хранене са идентични, различни са само средствата.

Докато макробиотическата кухня търси уравновесяващите начала в традиционните продукти на Далечния Изток, предимно Япония /морски продукти, специфични народни ястия и подправки като мисо, гомасио, тофу, сливи уембоши, различни производни на водораслите и пр./ Докато българската народна кухня търси баланса чрез изобилието на сезонни плодове и зеленчуци и различните варива, кореноплоди, сушени плодове, множество сурови туршии през зимния сезон. И, разбира се, използва огромно количество най-разнообразни мерудии, подправки и билковото богатство на нашата земя.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Макробиотика“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.