Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни ценности

Кръстова гора

* Това е едно от свещените места в нашите страна, даряващо благодат, изцеление и духовно пречистване

След близо пет века забвение българите провидяха в Кръстова гора символа на Божието Благоволение. И съвсем не случайно, че преоткрихме Кръстогорието точно във времето на тегло и притеснение за насъщния, на безпътица и бездуховност...

Тук, в Средните Родопи, на 1413 м надморска височина, се намира Българският Божи Гроб. Според преданието на Кръстова гора е заровена частица от Честния Кръст-Кръстът, на който бе разпнат Иисус Христос. Кръстова гора не само пази околностите от нещастия и бедствия. Това е и

Духовен Център на България, който закриля страната ни от беди.

Показателен за него е следният случай. Когато през 1942 г. мъжете от околните села Борово, Мостово и Белица са мобилизирани – и християни, и мюсюлмани, се качват на Кръстова гора и преминават под кръста. Всички се връщат от войната невредими.

За някои Кръстова гора е надежда за изцеление. Проговарят немите, прохождат хромите, проглеждат слепите...За другите тя е свещено място, даряващо духовно пречистване и извисяване. За трети е феномен, който учудва със силата на енергийното си лъчение. Но за всички Кръстов, както наричат Кръстова гора местните хора, е съсредоточие на различни вери, религии, което само по себе си е впечатлявало със своята толерантност и търпимост.

При освещаването на основаната на Бачковска Света обител през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, той дарява две безценни икони: “Преображение Господне” и “Света Богородица”,

в краищата на които били вградени частици от Честния Кръст.

Легендата разказва, че монасите от манастира “Света Троица” на Кръстова гора получили като дар иконата “Преображение Господне”. След нашествието на турците през 14 век монасите успяват да заровят на тайно място скъпата Божия реликва. По-късно те са били избити до един, а манастирът е опожарен.

Оттогава минават няколко века, които покриват дирята на чудноватата икона с вградени парченца от Честния Кръст в забрава. Иконата и до днес не е намерена.

И така до 1933 г., когато по Божията промисъл Йордан Дрянков, наричан от хората с любов брат Йорданчо, започнал да учи людете на Божиите наредби и мъдрите слова на Св. Евангелие и да провожда болни и страдащи на Кръстовата гора, та да добият Божие изцеление.

“Знаех, че ще дойде времето, когато Кръстова гора ще се превърне в Българския Ерусалим – казва игуменът на манастира “Света Троица” Василий Арински. – Бог е като този връх. Както към върха водят различни пътеки – от Борово, от Белица, от Мостово, - така и към Бога има различни пътища: християнски, мюсюлмански, будистки... Всички пътища се събират на върха.”

Хората вярват, че една и съща Божествена сила

е осветила двете поклонически светилища – Кръстова гора за християните и Йенихан тепе за мюсюлманите. Същата тази сила дарява вяра и изцеление и на християни, и на мюсюлмани. И на вярващи в Христа, и на почитащите Аллах. Тук е и тракийското светилище-обсерватория Белинташ.

И още нещо наистина значимо. В списъка на силните енергийни зони в България, освен Кръстовата гора и много други, се включват и Мадарският конник, Седемте Рилски езера и местността, където е погребано египетското божество Бастет в Странджа. /Бубостет или Бастет е божеството на Луната. Предполага се, че египтяните са дошли по вода от Нил през Средиземноморието до Странжжа, където е избрано мястото за неговата гробница./ Удивителното в случая е, че по въздушна линия те образуват кръст, който се пресича на най-високия пловдивски хълм – Джендем тепе.

Самото докосване до светите места ни дарява Божията милост и благодат, които ни озаряват.

Стела АНГЕЛОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни ценности“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.