Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, родители!

Как не трябва да храним детето

* Седем главни “не” или не му пречете да бъде здраво

  • Не го принуждавайте.

Да разберем и да запомним: хранителното насилие е едно от най-страшните насилия над организма и над личността, което причинява и физическа, и психическа вреда. Ако детето не иска да яде, значи в дадения момент то не трябва да яде! Ако не иска да яде само нещо определено – значи то не му е необходимо! Никакво принуждаване при хранене! Никакво “подхранване”! Детето не е селскостопанско животно.

Уточнение. Храна, която е равнозначна на лекарство /моркови, лимони, ябълки, лук, мляко и тъй нататък по препоръка на лекаря/, може да се предлага по-настойчиво, но само по начин, който не предизвиква неприятни емоции. Измислете някаква игра, дайте пример, меко, весело го склонете. При активно нежелание, при отвращение не настоявайте и не повтаряйте предложенията. Липсата на апетит по време на боледуване показва, че организмът се нуждае от вътрешно пречистване, че самият той иска да погладува.

  • Не му натрапвайте.

Принужденията в мека форма като уговаряне, убеждаване, настойчиви повторни предложения...да се прекратят и никога да не повтарят!

  • Не му угаждайте.

Нищо повече от необходимото. Разнообразие – да, според възможностите, но никакви специални храни. Никакви хранителни “възнаграждения”, никакви сладоледи, пасти, бонбончета и шоколадчета за добро поведение или за научени уроци, още по-малко за изядена без желание закуска или без повод. Храната не е средство за постигане на послушание и не е средство за наслада; храната е средство за живот. Здравословното удоволствие от храната, разбира се, е необходимо, но то трябва да идва само от здравия апетит. С вашите бомбончета ще постигнете само разглезване и развращаване на вкуса, както и нарушаване на обмяната на веществата.

  • Не го карайте да бърза.

“Още по-бързо! Какво се мотаеш!? Я да видим кой по-бързо ще изяде?!” Разберете: това е чудовищно. Храненето не е гасене на пожар. Темпото е строго лична работа. Бързането винаги е вредно, а прекъсване на дъвченето е необходимо дори и на кравата. Ако се налага детето да побърза за училище или за някъде другаде, по-добре е да не си дояде, отколкото в суматохата и паниката да нагълта излишен несдъвкан залък, който после може да стане причина за още една ангина или възпаление на апандесита.

  • Не отвличайте вниманието му.

Докато детето се храни, телевизорът трябва да е изключен, а новата играчка – скрита. Обаче, ако детето само отвлича вниманието си от храненето, не протестирайте и не го заставяйте – значи не е гладно.
6. Не го глезете, опитвайте се да го разбирате.
Всяко дете е различно. Срещат се деца със своебразни хранителни прищевки. По-голямата част от тях са безобидни и могат да бъдат задоволени: някои малки лакомници обаче са готови да закусят и с кибритени клечки. По правило подобни крайности са свързани с някакви нарушения в обмяната на веществата или с временна химическа недостатъчност /когато ядат тебешир, означава, че организмът има нужда от калций/. Посъветвайте се с лекар. Разбира се, не бива да позволявате на детето да яде каквото му попадне и в каквото и да е количество /например неограничени дози сладко или сладолед/. Не трябва да има хранителни принуждения, но трябва да има хранителни забрани, особено при диатези и алергии. Спазването на останалите “не” ще ви спаси от множество допълнителни проблеми.

  • Не се безпокойте и не го безпокойте.

Никаква тревога, никакво безпокойство по повод на това, дали детето се е нахранило навреме или достатъчно. Грижете се само за качеството на храната. Не му досаждайте, не го питайте: “Ти нахрани ли се? Искаш ли да ядеш?” Нека помоли, нека поиска само, когато му се прииска, така ще бъде правилно – така, само така!

“...Но все пак, как да го храним?...”

Много просто.Известно време храната трябва да бъде в границите на възможностите на детето, нищо повече. Ако е бебе, дайте му да суче или шишето с биберона, когато е неспокойно. Ако е малко дете, без насилие го привлечете към масата, но ако не иска, не го задържайте. Ако детето е по-голямо, може да му кажете, че закуската, обедът или вечерята са готови, да му предложите да се нахрани – и толкова, повече нищо не е нужно. Храната е пред теб, ако искаш, яж.

Бъдете спокойни. Ако сами не сте провалили нещата още през годините на ранното детство с насилия и съблазни, инстинктът на детето винаги точно и своевременно ще му покаже какво, кога и колко, в какво съчетание да изяде или да изпие. Бъдете уверени – неговият организъм знае това по-добре от вас и от който и да е било лекар. Не му пречете да бъде здраво.

Владимир ЛЕВИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.