Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Психотерапия

Психотерапия » Психотренинг

Автогенна тренировка

* Научно обоснован и изпитат в практиката метод за овладяване на своята психика и нервна система

Напрегнатият ритъм на живот, интензивният труд, намалената двигателна активност, всичко това постепенно довежда до състояние на постоянна напрегнатост. Много хора губят способността да се разтоварват, да излизат от напрегнатото състояние и да достигат психическо равновесие. Към повечето хора, предразположени към “болестите на цивилизацията” -хипертония, исхемична болест – лекарите установяват повишена напрегнатост на мускулатурата, загубване на навика за произволна мускулна релаксация /разхлабване/.

Най-ефикасен метод за придобиване на този навик е автогенната тренировка, чийто основоположник е немският учен Й. Шулц.

Автогенната тренировка се използва за различни цели: за премахване на умора, нервно напрежение, за борба с безсънието,

за уверено и точно управляване на нервната система.

В зависимост от задачите се прилагат различни варианти за автогенна тренировка.
Овладяването на автогенната тренировка изисква много време и настойчивост. Преди да пристъпим към такава тренировка, трябва да знаем, че успехът ще съпътства този, който извърши правилна подготвителна работа: добре да знае текста, да е заел удобна поза, да е свалил затрудняващите движението дрехи и обувки, да се е настроил да реши поставената задача.

Най-удобните пози са: в легнало положение или в “позата на файтонджията” – седнал в кресло или на стол, с разхлабено тяло, с отпуснати на коленете ръце, с притворени очи. След като заемете удобна поза и се отпуснете, трябва да отхвърлите всички неспокойни мисли и бавно, монотонно да изговаряте на себе си съответния текст.

Всяко изречение можете бавно и провлечено да повтаряте 2-3 пъти, като се вслушвате внимателно в думите и им се подчинявате.

След като усвоите текстовете за отстраняване на емоционалното напрежение или за борба с безсъницата, вие можете да съставяте самостоятелно по същия принцип текстове за решаването на други проблеми. Фразите трябва да бъдат кратки и съдържателни. В тях не бива да има отрицание, например: “Аз съм спокоен”, но не и “Аз не се вълнувам”. Формулировките се изговарят само на издишване. При определен опит формулата за самовнушение може да се импровизира. За мобилизиране на психиката например, можете да си повтаряте фрази като: “Аз съм енергичен, бодър, уверен в себе си. Аз съм стегнат и съсредоточен, аз ще постигна целите си.”

За овладяване на автогенната тренировка /поне елементарните навици за автотренинга/ са необходими приблизително един месец всекидневни занимания с продължителност 10-15 минути. Най-добре заниманията да се разделят на два пъти – през деня и вечерта.
Автогенната тренировка представлява научно обоснована, изпитана в практиката методика. Тя не е просто хипотеза за властта на самовнушението над поведението на човека.

Автотренингът е много по-силен, отколкото всекидневната обикновена саморегулация,

тъй като той предлага система от упражнения за постигане на автогенно вдълбочаване, в което се открива възможност да се влияе с помощта на образни представи върху вегетативната нервна система и чрез нея – върху функционирането на вътрешните органи.

Автогенната тренировка леко се отдава преди всичко на тези, които са уверени, че ще я овладеят. Начинаещият трябва да бъде настроен поне неутрално, но много по-добре е, ако той има положително отношение към заниманията. Гаранция за успеха са убедителната мотивировка /не просто любопитство, желанието да се запознаем с модна психологическа теория/, увереността в силите си и в крайния успех, позволяваща да се преодолеят съмненията и колебанията, вътрешната готовност и искрен стремеж да се изпълнят докрай и възможно най-добре всички инструкции по автотренинга.

Личностите с богат емоционален живот обикновено повече вярват в ефективността на автогенната тренировка. Известно значение имат други личностни особености: на спокойния, търпеливия, сговорчивия човек автотренингът се удава по-леко.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Психотренинг“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.