Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Кога и как да се храним

* Препоръките на Аюрведа за закуска, обед и вечеря

Древната индийска медицина отделя не малко място на здравословното хранене. В това число и какво количество храна да приемаме през деня.

Сутрин, когато слънцето изгрява, околната среда оказва по-малка подкрепа при смилането на тежки храни. Затова закуската може и да се пропусне. При всички случаи обаче тя трябва де е лека. Хората обаче с преобладаваща доша Питта имат нужда от по-солидна закуска. Докато Кафа-типовете могат без проблем да пропуснат закуската и да се чувстват добре, докато дойде време за обяд. Ако сте свикнали да закусвате обилно, добре е да намалите яденето сутрин, тъй като това ще подобри апетита ви за обяда. Защото най-обилното хранене трябва да бъде именно обядът.

Това е една изключително важна препоръка на Аюрведа.

Нещо повече, тя съветва да обядвате по едно и също време всеки ден и най-подходящият час за това е 12:30 ч. по обед /астрономическо време/. Причината е очевидна. Тогава най-добре е активиран храносмилателния огън /агни/. А той се разгаря най-вече, когато слънцето е в своя апогей през деня. Затова точно по това време храносмилателните органи са най-добре подготвени да преработват храната. И не случайно в повечето култури обядът е традиционно основното хранене за деня. Затова можете да гледате на слънцето като на вид помощник в процеса на храносмилането. Когато слънцето е високо в небето, храносмилателния процес получава по-голяма подкрепа.

Когато обядвате между 12:00 и 12:30, вие можете да изяждате и по-голямо количество храна и въпреки това да я разграждате правилно. Това предотвратява необходимостта от обилно хранене вечер преди лягане, което се храносмила трудно. Тази елементарна препоръка може да промени драстично вашия метаболизъм и отделяне. Тъй като храносмилането е най-добро в средата на деня, храната се преобразува по-ефективно в в енергия и тялото ви се чувства по-конфортно в последните етапи на храносмилането.

Обядът трябва да се яде в спокойна обстановка

и е нужно да се прави всичко възможно той да бъде пълноценен, хранителен, балансиран и вкусен. Необходимо е ястията да се прясно приготвени и да се приемат в съответствие с всички принципи на здравословното хранене.

В съвременните условия един пълноценен обяд е труднопостижим от хора с отговорна и динамична работа. Един здравословен обяд може да изглежда по-малко привлекателен от един сандвич, евентуално последван от тежка вечеря. Но и малко творчество в тази област определено носи огромни ползи

за разрешаването на стомашните проблеми.

Ако смятате, че е невъзможно да си организирате добър обяд всеки ден, в продължение на няколко седмици правете всичко, което е по силите ви, за да го сторите и след това преценете дали си струна да продължите.

Вечер, когато слънцето залязва силата на храносмилането е по-малка от тази през деня, но пак е по-добра от сутрешната. Поради тази причина трябва да се вечеря редовно, но менюто да е по-леко от обедното. Но ако на обяд сте се нахранили солидно и балансирано, на вечеря вие просто няма да сте толкова гладни. Ако на обяд сте хапнали само сандвич или някаква салата, то по-късно все още ще сте гладни и тежката вечеря, последвана от съня ще затрудни храносмилателния тракт. Ето защо вечерното меню трябва да е леко и в по-малки количества, отколкото обедното.

Д-р Дийпак ЧОПРА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.