Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Болестта и ролята на ума

Болестта и ролята на ума

* Само от състоянието на ума зависи дали човек ще бъде погълнат от болестта или тя веднага ще бъде отхвърлена

Разбира се, умът и тялото са свързани помежду си. Нещо повече, не само са свързани, но са свързани по най-тесен начин, така са свързани, че често именно състоянието на ума е главната причина за заболяването на тялото. Или поне е една от главните причини. Това е дало основаниe на големия индийски философ и йога Шри Ауробиндо да каже: „Болестта често се протака и завършва със смърт, даже ако е било възможно тя да бъде избегната. И това става, защото умът на болния е погълнат от болестта на тялото и я поддържа.“

А какво ще стане, ако тялото не е наред?

Всичко зависи от самия човек. Някои и при най-малък недъг изпадат в паника; други даже при тежко заболяване съхраняват ясен ум. Противоположният случай – когато умът не наред, а тялото си остава здраво – се среща рядко, той не е изключен, но се среща много по-рядко, защото физическото състояние на човека, в по-голяма степен зависи от състоянието на неговия ум.

Умът е господарят на физическото същество, а то е верен и послушен слуга.

Ала умът в тази своя роля не намира у човека достойно приложение, по-скоро се случва обратното – той се използва по най-лош начин. Човек най-често използва способността на ума да създава мисловни образи, които притежават значителна сила да оказват непосредствено въздействие върху организма, именно да го направи болен, а не здрав. И действително, ако с нашето здраве нещо не е наред и настъпи дори минимално отклонение, умът ни веднага започва да рисува най-мрачните картини на всевъзможни беди и нещастия. Започва да се тормози с нескончаеми въпроси как и какво ще се случи по-нататък и по какъв начин всичко това ще завърши.

И вместо да му позволим по този начин „да си разиграва коня“, ние можем да впрегнем неговата мощ към

създаване на мисловни образи за позитивния изход.

Например да поддържаме в нашия организъм, в нашето физическо същество увереността в нашите сили, да му внушим, че случилото се е само временна неприятност и не съществува никаква сериозна опасност за нашето здраве. И всичко ще премине благополучно тъй бързо, както бързо е дошло и възникнало. Ако съумеем правилно да се настроим в тази посока, оздравяването може да се случи само след пет минути. И ако човек се научи винаги да действа по този начин, той ще достигне поразителни резултати.
И така, болестта на тялото – това е винаги външно следствие на безредието, дисхармонията във вътрешното същество на човека. И докато това вътрешно безредие не бъда отстранено, не е възможно напълно и окончателно човек да се избави от външното заболяване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.