Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Природна медицина

Природна медицина » Минералотерапия

Ролята на калия за организма

* Недостигът на този елемент може да доведе до сериозни последици за целия организъм

В човешкия организъм се съдържат около 140 г калий - 98,5 на сто се намира в клетките, 1,5 на сто – извън тях. Това е най-важният вътрешноклетъчен елемент, който активира функциите на редица ферменти.

Намаленото съдържание на калий обикновено води до астения – физическо и психическо изтощение, бърза умора; нарушена функция на бъбреците и надбъбречните жлези, риск от нарушаване на обменните процеси и проводимостта на миокарда, нарушава се регулирането на артериалното налягане. Калиевите йони поддържат автоматизма на сърдечната дейност и ако са недостатъчно, се стига до сърдечни заболявания. Важно е да се знае, че недостигът на калий предизвиква и развитие на ерозивни процеси в слизестите обвивки: язва, ерозивен гастрит, ерозия на маточната шийка; намалява работоспособността, забавя зарастването на рани, води до нарушаване на нервно-мускулната проводимост.

Калият влияе върху колоидното състояние на тъканите,

като снижава хидратирането на тъканите белтъци и съдейства за извеждане на течността от организма. Съществена е ролята му и за жизнената дейност на клетките. Той повишава енергийният им баланс. Американски учени са установили, че добавянето на калий в менюто на космонавтите значително подобрява обмяната на веществата.

При някои физиологични процеси калият се явява като антагонист на натрия и затова допълнителната му употреба води до извеждане на натрия от организма. Питейна вода с повишено съдържание на калий спомага за засилване на диурезата и ускорено освобождаване на натрий, което е много важно при бъбречна недостатъчност.
Калият играе основна роля и за регулирането на секрецията на солната киселина и се отделя в стомаха заедно с нея. Повишеното му присъствие в стомаха може да наруши осмотичното налягане и така да понижи секрецията на солна киселина.

Много болни премахват повишената киселинност на стомашния сок /причината на неприятни киселини/ с алкални минерални води, а понякога и просто със сода за хляб. Но това е временно решение на проблема. При подобно лечение може с години да се пие минерална вода и да не се стигне до излекуване. Оказва се, че повишената киселинност на стомаха може да се оправи сравнително бързо /в течение на 2-3 седмици/ чрез

засилено приемане на калий.

Това може да стане чрез питейна вода, съдържаща калий, или чрез хранителни продукти като стафиди и сушени кайсии /50-100 г на денонощие/.

Мнозина смятат, че повишената киселинност на стомашния сок е признак на общото подкиселяване на организма, но това не е така. В стомаха може да има киселини, а в същото време кръвта да е алкална с всички произтичащи от това последици.

В Пакистан, където живеят дълголетниците от долината Хунза и водата е много мека, калий се доставя чрез кайсиите, които сушат за зимата. Сред този народ е популярна необичайната за нас поговорка: “Жената хунза няма да тръгне след любимия си натам, където не растат кайсии.”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Минералотерапия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.