Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Грип

Вирусните заболявания

Вирусните заболявания

 * Ролята на имунната система и интерферона за профилактика и лечение

* Киселата реакция на кръвта е от особено значение

Вирусните инфекции са чест гост при много хора и всяка година повечето от нас страдат от настинки или грип. С помощта на ваксини и имунната система са победени опасни вирусни заболявания: едра шарка, полиомелит, бяс и много други. Но грипът например необезпокояван от взиманите мерки продължава да шества из целия свят във вид на епидемии. От него боледуват милиони хора и не са малко смъртните случаи. Например в Англия през 1970 г. само за една седмица от грип умират повече от 3000 души. А от така наречената Испанска болест в началото на 20 век си отиват над 50 млн. души. А какво става с имунизациите срещу това заболяване?

Работата е там, че

грипният вирус постоянно променя белтъчната си обвивка,

а имунната система насочва антителата си точно срещу нея. Освен това грипоподобни заболявания причиняват и други вируси. И за да се предпази човек от грип и подобни неразположения, ще се наложи да се имунизира със сто всевъзможни ваксини.

Природата обаче не разчита само на имунната система. Тя действа, когато организмът е подложен на голяма опасност за живота в резултат на вирусна инфекция и едва в процеса на борбата с нея създава антитела. Преди болестотворните микроорганизми да започнат да атакуват организма, да се размножават и да имат разрушително действие, те трябва да проникнат в клетките. Ето защо е нужно да се притечем на помощ на клетките на тялото.

Един от признаците на заболяването, още преди да се появят симптомите, е алкалната реакция на урината.

Оказва се, че с промяната на реакцията на урината, да стане кисела, е възможно да се стимулира оздравяването.

За профилактика на простудните и грипните заболявания говори и носителят на Нобелова награда Лайнъс Полинг. Той е убеден, че за едно-две десетилетия с помощта на витамин С могат да се ликвидират простудните заболявания в по-голямата част на света.Затова препоръчва от 0,25 до 10 грама витамин С в денонощието.За оптимална доза смята 1 грам на денонощие. За сведение сега като норма за възрастен е приета 80 милиграма на денонощие. При контакт с болен, при умора или охлаждане, Полинг предлага дозата да се увеличи, а при започнало простудно заболяване допуска и до 4 грама.

Витамин С или аскорбиновата киселина действа подобно на останалите органични киселини.

След като Полинг я предлага като профилактично средство срещу простудни заболявания, тогава може да се смята, че същността на въздействието й е в подкиселяването на кръвта, а оттам и на урината. А то може да стане и с каквато и да е друга органична киселина.

Тогава как да се потисне специфичната пагубна дейност на генетичния материал на вируса, без да бъдат увредени изключително фините механизми на живата клетка?
Засега учените не предлагат средства за справяне с тази задача. Но природата е намерила начин за борба с вирусите. Известно е, че не всички клетки загиват след среща с тях. Следвайки причудливите пътища на еволюцията на живата материя, природата е създала интерферона – чудесна белтъчина, която е в състояние да защити клетките от вируси, като различава клетъчния от вирусния наследствен материал и специфично потиска продукцията на микроскопичните натрапници.

Интерферонът е значително по-активен от всички известни антибиотици.

Произвежда се в клетките на всички гръбначни – от рибите до човека. Програмата за образуването му е кодирана в клетъчното ядро, но осъществяването й започва обикновено след заразяването на клетките от вируса.

Да сравним интерферона и антителата /имунната система/. Антителата са специфични само спрямо своите вируси, а интерферонът потиска размножаването на повечето, ако не и на всички вируси. Антителата се образуват доста късно, обикновено няколко дена след внедряването на вируса, а интерферонът – само след няколко часа. Антителата се образуват от определена група кръвотворни клетки, а интерферонът – практически от клетките на всички тъкани. С други думи, интерферонът е универсален фактор за защита от вирусите.

Той действа по типа на сигнала “стоп” и бързо обработва започналата инфекция.

Основното е, че той се бори с вирусите, които вече са проникнали във вътрешността на клетките, за разлика от антителата, които обезвреждат само вирусите, вече напуснали клетките.

При грипна инфекция скоро след заразяването в кръвта се откриват забележими количества интерферон. Тежестта на протичане на грипното заболяване зависи пряко от способността на организма да го произвежда /защитата на имунната система също е голяма/. Стрес, отрицателни емоции, нервни изблици и ред други неблагополучни влияния нарушават способността на организма да произвежда интерферон. Защо?

Известно е, че при стрес кръвта допълнително се алкализира., а това от своя страна пречи за изработването на интерферон. Така че подкиселяването на кръвта стимулира неговото производство и в резултат - съдейства за по-бързото оздравяване. Ако обаче преди заразяване с грип реакцията на кръвта е кисела, няма да се разболеем.
По-киселата реакция на кръвта се осигурява с консумирането на съответни хранителни продукти, /изключваме млечните/, органични киселини, например сокът от 1-2 лимона на ден, подсладен с пчелен мед. И тогава вирусните инфекции няма да са страшни за нас.

Николай ДРУЗЯК

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Грип“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.