Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Психотерапия

Психотерапия » Страх и стрес и гняв

Аюрведа за стреса

* Дисбалансът в отношенията на работното място или в семейството може да доведе до появата на болестни процеси в организма

От гледна точка на Аюрведа, стресът е изживяване, породено от дисбаланс. Дали причината е физическо събитие или емоция, стресът се появява, когато човекът не е способен да получава по балансиран начин информацията в системата съзнание-тяло.

Множество от стресовите ситуации в живота, макар и не толкова драматични като отделни произшествия, въпреки от това вземат от нас дължимото, когато се повтарят отново и отново. Много хора са запознати твърде отблизо от разяждащия емоционален стрес, причинен от дразнещи проблеми в работата, които се повтарят едва ли не всеки ден. И доколкото най-големите ни радости идват от семействата ни, някои от най-стресовите ситуации в живота ни могат да възникнат, когато открием, че

не се разбираме с хората, които означават най-много за нас.

И макар че телата ни разполагат с прецизно настроени системи, способни от време на време да понесат високи нива на стрес, ние не сме създадени да издържаме продължително време на стреса. Ако това се случи, сърцето се разболява и емоционално, и физически.

Във всеки миг всяка клетка от тялото ни работи усилено, за да се храни, да се защищава и за да се самовъзстановява. Но когато живеем в силен стрес, клетките фактически прекратяват този процес на подновяване, защото поемат съвсем друг вид, наложени от изискванията на ситуацията задължения. Всяка клетка в тялото ни притежава безкрайна интелигентност, включително интелигентността да лекува и да обръща хода на болестта. Затова е важно да правим всичко възможно, за да не реагираме толкова драстично на стресовите ситуации и

да не пречим на един от най-основните механизми на здравето и изцелението.

Аюрведа от векове подробно изучава и разглежда взаимовръзката между характера и болестта. Тази взаимовръзка е особено важна за коронарната болест, при която емоциите, свързани с всяка една от трите доши /тип конституция на човешкото тяло – бел. ред./ има специфично влияние върху развитието на болестта. Вие сте уникални в своите реакции спрямо живота и просто като се даде оценка на чувствата и поведението ви в определени ситуации, може да се научи много за това кой сте и какво ви е нужно, за да възстановите баланса си.

Дийпак ЧОПРА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Страх и стрес и гняв“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.