Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Опознай тялото си

Безобидно ли е пробиването на ушите?

Ушната мида дава приятен завършек на релефа на главата. Тя не е обикновен звукопровеждащ орган, дори съществува мнение, че външното ухо има отношение към физическата и психическа хармония в организма. Обект е на изследване от психолози, криминалисти и антрополози.

Когато изучава или се лекува с методите на източната медицина, човек опознава физиологията на ушната мида (аурикула) като важна рефлексогенна зона в организма.

През 1956 г. на конгреса по акупунктура френският учен Ножие предизвиква фурор с представената от него за първи път теоретична обосновка на проекционните зони на ухото като „пулт за управление“, от който през стволовите структури на мозъка може избирателно да се влияе върху функциите на различни органи и системи.

Взаимовръзката аурикула – вътрешни органи се осъществява и чрез протичане на жизнената енергия „Чи“ по меридианите и техните вътрешни ходове.

На тази основа е стъпила и се развива съвременната аурикулярна рефлексотерапия, чиито корени са в Древния Изток и Египет.

Ухото е осеяно с биологично активни точки (БАТ), всяка с площ около 2 мм, където са съсредоточени голям брой нервни рецептори, осъществяващи връзката на организма с околната среда и неговата адаптация към външните промени.

При остри заболявания те стават свръхчувствителни и силно болезнени при натиск, а при хронични – в проблемните зони на ушната мида се наблюдават сухота, лющене на кожата, зачервяване, подутини, мехурчета, обриви и други. Удивителна е точността на сигналите, постъпващи от засегнатите органи в проекционните зони на ухото.

Някои явления имат голяма превантивна стойност. Например при повечето болни с инфаркт на миокарда няколко часа или дни преди коронарния инцидент се появява гъделичкане, болка или повишена чувствителност в централната кухина на лявата ушна мида. При болни от язва проекционната зона на стомаха придобива форма на хълмче.

БАТ дават възможност да се диагностицират и лекуват редица проблеми в организма. Успешно се купират болкови синдроми, възстановява се нервнопсихичното равновесие, постига се отказване от тютюнопушене и редуциране на излишно тегло, а по Ножие масажът в проекционната зона на половите органи действа като „противозачатъчно хапче“.

Имайки предвид всички предимства, с които ни е дарила природата чрез тази рефлексогенна зона, следва да изключим всяка прибързана и безотговорна намеса върху нея каквото е безразборното и необратимо пробиване на ушите собственоръчно или от неспециалисти. Като лекар, упражняващ източна медицина, ще подчертая, че е почти невъзможно, особено при многократно пробиване, да се избегне засягането на биологично активните точки.

Сравнявам този акт с доброволна ампутация,

т.е. лишаване на организма от съществена негова част. Веднъж  загубена тъканта не се възстановява, а протези, компенсиращи дефекта, няма. Едно такова некомпетентно вмешателство най-вероятно няма да доведе до драматични ефекти в организма, но ще го лиши от сетивни зони – част от неговата цялостна приспособителна система, и в някаква степен ще наруши баланса между организма като микрокосмос и природата като макрокосмос, чиито последици са в бъдещето.

При младите хора ухото често е място за развихряне на модни фантазии. Нищо лошо! Стига това да става в специализирано заведение от професионалист.

Един от лечебните методи, с които работя в кабинет „Дар“, е аурикулотерапията, с която въздействам при проблеми с вътрешните органи, алергии, балансирам кръвно налягане, обезболявам при костноставни проблеми и др. При интерес, мога да покажа безопасното място за пробиване на ушите върху класическата зона – ушната висулка, което място считам за единствено допустимо.

Д-р Весела КОЕВСКА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Опознай тялото си“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.