Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Страх и стрес и гняв

Страх от бедност

* Страхът от бедност не е нищо повече от състояние на ума.
* Но е достатъчен да провали шансовете ви за успех в каквото и да било начинание.

В зората на човечеството, когато нашите предци били изложени на смъртен риск всеки ден, именно страхът им позволил да оцелеят, да станат по-силни, по-предпазливи и по-умни. Днес обаче страховете довеждат все повече хората в капана на депресията, парализират разума, лишават ги от волята им.

Страхът от бедността, несъмнено, е най-разрушителният от шестте основни вида страх.

Той е поставен начело на списъка, защото е най-трудно да бъде преодолян. Хората, изпитващи страх от бедност, винаги са съществували. Но сега те стават все повече и повече.
Страхът да остане без стотинка в джоба си, без "бели пари за черни дни" без работа и средства кара човек да трупа все повече и повече, отказвайки се от удоволствия, дори и от най-необходимите.

Крайната проява на страха от бедност е – пенияфобия (от гръцки. Pernia – бедност и fobos – страх). Както и всека фобия тя е разрушителна, може да причини вегетативни смущения (повишено сърцебиене или, напротив, "замиране на сърцето", повишено изпотяване, спадове на кръвното налягане, болки по цялото тяло). И най-важното е, че страхът, доведен до предел убива самочувствието, подкопава ентусиазма, инициативата, волята, унищожава устремеността, отслабва паметта, нарушава яснотата на мисълта. Човек изпада в апатия и паника.

Този страх убива любовта и всички благородни чувства, проваля приятелствата и предизвиква безброй катастрофи, лишава хората от сън, смазва ги и ги прави нещастни.

И ако животните, ръководени от своите по-нисши инстинкти се изяждат помежду си физически, то човек със своите по-висши умствени способности не изяжда ближния си, но в своята алчност е готов да „погълне’ ближния си финансово. Нещата стигат до там, че са създадени различни закони, за да предпазят хората едни от други.

Трите стъпки

Първата стъпка е да промените мисленето си. Престанете да мислите за бедността. Така само храните този „ дракон” и по този начин продължавате да привличате съответните негативни ситуации. Не обвинявайте никого, нито близките си, нито шефа си, нито правителството, нито световния капитализъм. Внимателно огледайте и трезво оценете положението и набележете план минимум (за месец) и план максимум (примерно за половин година) и отбелязвайте всичките успехи, дори и най-незначителните.

Втората стъпка е да укрепите нервната си система. Започнете здравословен начин на живот (очистителни процедури за тялото си, правилно хранене, дихателни упражнения, гимнастики, продължително ходене и др.), заемете се с Йога практики, прилагайте автотрениг, медитирайте. В това много ще ви помогнат съветите на лекарите в Здравен център Дар.

Трета стъпка. Не зацикляйте около мисълта за неуспех. Не допусайте такива мисли, бъдете уверении, че ще се справите. И когато изцяло преминете на положителна вълна, неуспехите ще станат по-малко. Винаги ще има трудности и неприятности, важно е да реагирате правилно на тях. Не се самобичувайте.

Още три съвета за да пеодолеете страха от бедност

1. Започнете да помагате на другите – на роднини, близки, познати, съседи и не задължително материално. Знайте, че не само парите въртят света.

2. Започнете по-често да каните гости. Оказвайте има внимание. Правете им малки подаръци, дори символични. Вниманието към другите ще ви зареди с положителни емоции.

3. Не се отъждествявайте със собствения си страх от бедност. Погледнете на него отстрани, безпристрастно. Така ще увеличите дистанцията между себе си и страха и така по-лесно ще излезете от колелото на затрудненото положение.

Просто затворете кранчето с кислород на страха и ще се почувствате щастливи.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Страх и стрес и гняв“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.