Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Възпаление на бъбреците

Възпаление на бъбреците

Възпаление на бъбреците

* Възпалителни процеси /нефрит/ се срещат не само в детската възраст, но все повече  се наблюдава зачестяване на заболяването и в по-напреднала възраст.

* В Здравен център „Дар” с ирисова диагностика се открива вида на заболяването и се лекува комплексно целият организъм

Симптоми

Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано с обща умора, главоболие, болки в кръста. Лицето е бледо, подпухнало. Болният се оплаква от болки в областта на сърцето и сърцебиене. Появяват се отоци, най-често около очите. Зрението на болния отслабва, понякога той вижда във въздуха хвърчащи мухи, губи апетит, повръща и постоянно отслабва. Важни признаци са измененията в урината. Тя намалява твърде много и съдържа албумин и цилиндри, често става червена, съдържа кръв. Понякога количеството й стига само до 150-250 г за денонощие.

При тежките форми болният има замайване, повръщане, гърчове, понякога и припадъци със загуба на съзнанието. Болният диша тежко, коремът му се подува вследствие на събиране на течност в коремната кухина, понякога получава уремия /отравяне на кръвта/ от пикочните елементи, които не могат да бъдат изхвърлени навреме през болния бъбрек.

Острият нефрит протича различно при децата и при възрастните

При децата и подрастващите острият нефрит обикновено протича с характерни клинични изяви: болка в кръста, отоци по клепачите, намаляване количеството на урината, често кървава урина, повишено кръвно налягане. Общото състояние е силно засегнато. Нерядко се наблюдават гърчове, немотивиран задух, стягане в гърдите от тип на т.нар. сърдечна астма.

При възрастните острият нефрит започва често нетипично, с леки, едва забележими отоци, незначителни изменения на урината, но с ясно изразени сърдечно-съдови прояви: високо кръвно налягане /това се отнася за диастолното (ниското)/, сърцебиене, силно пристягане в сърдечната област.

Причини

Острият нефрит обикновено е вторично заболяване; той най-често е последица от ангина, фарингит, скарлатина, синузит, гнойни възпаления на кожата, причинени от специални видове стрептококи; остър нефрит може да се наблюдава след някои вирусни заболявания: грип, остри възпаления на горните дихателни пътища. Макар и по-рядко, причина могат да бъдат пневмония, ставен ревматизъм и др. Явява се още при бременност, при заболяване на кръвообращението, след големи изгаряния на кожата и при злоупотреба с някои лекарства,

Начинът на хранене на човек също се отразява върху бъбреците и те много по-лесно заболяват у хора, които употребяват месо и месни продукти като всекидневна храна, солени и консервирани храни и у хора, които си угаждат, преяждат или употребяват големи количества спиртни напитки, кафе, тютюн. Увреждания се наблюдават и при хора употребяващи газираните напитки, особено възбуждащи, като Кола, Ред бул и др.

Стресовите ситуации и психическата лабилност пораждат спазми в бъбречните канали, което се отразява неблагоприятно на уринирането. Това създава условия за възпалителни процеси.

Усложненията на нефрозния синдром могат да бъдат особено сериозни и неблагоприятни. Налице са множество постфактум настъпили инфекциозни болести, тромбоза на бъбречни вени, развитие на белодробен или мозъчен оток, включително развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Лечение

Неотложни мерки. При всяко подозрение за остър нефрит болният трябва да остане на легло в продължение на 2-3 седмици. Ако има задух, да бъде в полуседнало положение. Стаята трябва да бъде суха и топла, а на болния да се осигури пълно спокойствие. Тялото му да се затопля постоянно в леглото чрез топли тухли, шишета с топла вода, грейки и т.н.; особено това важи за кръста и краката. Топло не се слага единствено ако в урината има кръв.

Диета. Промяната в начина на хранене е важно условие за лечението на острия нефрит. Добре е в началото болният да остане на облекчен хранителен режим. Петър Димков дори препоръчва през първите 2-3 дни болният да остане на глад и жажда, като му се дават само плодове или плодови сокове до 200 г дневно. В случая особено полезни са пъпешите, дините, крушите ябълките, гроздето и др. Зимно време плодовете се взимат варени 15-20 минути, като се ядат възможно по-топли. При остро възпаление на бъбреците много е важно да се спазва правилно диетолечение. В началото на заболяването болният, ако приема храна, трябва да мине на безсолна, плодово-зеленчукова диета. След това при нормално количество на уреята се употребява лека вегетарианска храна, с повече варен ориз, картофи и други зеленчуци. От плодовете и зеленчуците трябва да се изключат гъбите, лападът, спанакът, сините сливи и сините патладжани.

Фитотерапията също предлага много подходящи билкови чайове, които могат да се препоръчат.

Ако има съмнения за наличие на пясък или камъни в бъбреците трябва незабавно да се премине към лечение, което стопява камъните и ги изхвърля от тялото.

В Здравен център „Дар“ много често имаме пациенти, които имат болки в областта на бъбреците. С ирисовата диагностика може да се установи дали става дума за възпаление, или има пясък и камъни в тях. Лекарите внимателно интерпретират всеки знак. След това съставят цялостна индивидуална програма за лечение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Възпаление на бъбреците“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.