Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Диабет

Диабет - увреждания

Поради тежките обменни нарушения диабетът уврежда почти всички органи и системи. Тези увреждания обикновено се развиват през по-късните стадии на заболяването, но могат да се наблюдават и в самото начало /особено у младите диабетици/. Сравнително най-чести са уврежданията на кръвоносните съдове, като обикновено се засягат малките и средните съдове. Приема се, че тези увреждания обуславят повечето от диабетичните нарушения. Наблюдават се и тежки увреждания на нервната система: възпаления на нервите в коренчетата на гръбначния мозък /невралгия, неврит, радикулит/, проявяващи се със силни болки, нарушения на чувствителността, а понякога и нарушения на движенията на долните крайници. У по-възрастните диабетици се наблюдават нарушения на мозъчната дейност, подобни на тези при атеросклерозата: отслабване на паметта, промени в характера, подтиснатост и раздразнителност. Увреждат се и сетивните органи

Особено често и тежко се увреждат очите: т. нар. диабетна ретинопатия,

която често води до ранно настъпващо перде и слепота. Не са редки и нарушенията на слуха и обонянието. Диабетиците /и то в млада възраст/ боледуват 3-4 пъти по-често от склероза на коронарните съдове и инфаркт на сърцето. Не са редки запушванията на кръвоносните съдове главно в долните крайници с гангрена и опадане на пръстите. Тежка и зачестяваща проява на дълготрайния диабет са пораженията на бъбреците, които водят често до смъртен изход. Специално у по-младите диабетици може да се развие затлъстяване /стеатоза/ на черния дроб. Жлъчните камъни се срещат 4-5 пъти по-често у болни жени от захарна болест. Честа и нерядка начална проява на болестта са пораженията на кожата. В много случаи именно те насочват болния и лекаря да търсят наличието на диабет. Най-тежката проява на захарната болест в миналото и най-честа причина за смъртен изход е диабетичната кома; днес тя се наблюдава сравнително рядко, и то главно у млади диабетици и след някой провокиращ момент: инфекция, операция, преумора, грешки в диетата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Диабет“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.