Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Наднормено тегло

Наднормено тегло (затлъстяване) – лечение

За да се повлияе затлъстяването успешно, нужен е комплексен подход за неговото премахване.

Очистване

Лечението на алиментарнато затлъстяване например трябва да отстрани причините, които са довели до него. Понеже теглото се е покачвало вследствие на затлачване на отделителните органи, първата реакция следва да бъде насочена към тяхното очистване. Дебелото черво, черният дроб, жлъчката, бъбреците, жлезите и т. н. трябва да се очистят от токсични натрупвания по специалната методика на Здравен център “Дар”

Диета

След това трябва да се премахнат обстоятелствата, причинили затлачването, а именно: трябва да се промени начинът на хранене. От първостепенно значение е да се създаде такава диета, която да може да се спазва постоянно. Драстичната диета ще доведе само до мимолетен ефект. От друга страна, много важен е психологическият фактор, мотивацията. Онези, които се лекуват кампанийно, мислейки през цялото време на диетата с какво ще се угощават след нейното приключване, само ще подготвят умствено почвата за ново, често пъти още по-голямо напълняване. Нужна е решимост за окончателна промяна в начина на живот.

Най-напред е уместно да се намали общото количество на храната, като се подобри нейното дъвчене. Постепенно трябва да се даде превес на нискокалорийните и сурови продукти /различни зеленчуци, не много сладки плодове, покълнали семена и др./. Затлъстелите хора трябва да получават не повече от 1 500 калории на ден, като при по-висока степен на затлъстяване ограничаването на храната може да стигне до 800 калории. Намалява се главно количеството на въглехидратите: захар и захарни изделия, бял хляб и бялобрашнени храни и др.; общото съдържание на въглехидрати в храната за ден се намалява на 130-150 г.

В диетата позволени са: черен хляб /до 150 г дневно/, 5-10 г ориз, несладки плодове, салати, зеленчуци. Ограничава се употребата на бобовите храни. Белтъчините в храната се запазват в нормални стойности: до 1,5 г на килограм тегло дневно. /Забележка. Високобелтъчните диети, които все още се препоръчват от някои автори, обаче не са безопасни за организма./. Мазнините се свеждат до 40-50 г дневно, като се предпочитат тези от растителен произход. Също е наложително да се ограничи солта, допринасяща за забавяне на водносолевата обмяна /до 4-5 г/. Спиртните напитки /особено бирата/ са забранени. Храната трябва да се приготвя по възможност просто: само варена или печена и без запръжки.

Ако такъв режим се поддържа в продължение на няколко месеца без напрежение, може на този фон да се започне с поредица от режими на разтоварване, изготвени индивидуално от специалист. В много от случаите се предпочитат режимите с целулозно съдържание: на плодове и зеленчуци. Повечето плодове съдържат органични киселини, които спомагат за намаляването на теглото, а зеленчуците са нискокалорийни и едновременно с това засищащи. Те могат да бъдат приемани сурови, задушени или запечени.

При преминаването към по-разширено захранване много полезни са покълналите или варените житни зърна. Засищането с тях става много по-бързо. Освен това се поемат по-малко калории, а витамините и минералните соли са завишени.
Рафинираните, силно преработените храни трябва да се ограничават или съвсем да не се употребяват.

Много важен фактор е комбинирането на продуктите. Не забравяйте, че разнообразието в храната се постига във времето. На един прием трябва да се ядат само близки по състав храни.

Пиенето на достатъчно вода /най-добре дестилирана или ниско минерализирана/ е много съществено условие за здравословното отслабване. Водата да се пие 1-2 часа след храна, по една чаша на всеки половин до един час преди следващото хранене.

В Здравен център Дар се подхожда индивидуално. Лекарят прави цялостна ирисова диагностика, по всички органи и системи и след това съставя индивидуален комплексен план за лечение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наднормено тегло“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.