Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Великия пост

Великия пост

По време на Великия пост /48 дни/, когато след есенно-зимния период настъпва пролетно-летният, количеството на слънчевата и космическата енергия нараства и в организма на човека може да настъпят някои неблагополучия. Ако през това време се съблюдава пост, то този усилен поток от енергия е съзидателен, той усилва биосинтеза в организма. . Но ако човек продължава да се храни с тежки храни, както това става през зимата, то тази енергия не може да бъде усвоена и тя предизвиква разрушение в клетките и влошава състоянието на целия организъм. 

На свой ред болестотворните микроорганизми се активизират от големия приток на енергия и затова именно в този период се наблюдават различни епидемии, в това число и грипни. Именно съчетанието на повишената природна енергия с гладуването дава най-добър ефект, активизирайки „огнения принцип“, който обаче се „омекотява“ при въздържането от храна. Древните мъдреци добре са изчислили всичко и са ни завещали своите рационални препоръки, ние трябва само да ги изпълняваме.

В профилактичен план този пост заема централно място. Той е насочен преди всичко към очистването на организма от натрупаната през зимния сезон патологична слуз, която е в основата на почти всички заболявания.

Нека обясним това по-подробно. През зимата се употребява много нишестена, месна, белтъчна и наситена с животински мазнини храна. Това „подкиселява“ организма и в него се натрупва голямо количество слуз, която поради студеното време се измества от кръвния поток в тъканите и се натрупва, уплътнява се.

През март-април усилената слънчева радиация и топлина разтапя уплътнената вода /лед, сняг/ и тя започва да се движи.

Същият процес се наблюдава и в нашия организъм – уплътнената в нашите тъкани слуз започва да се движи, отново постъпва в кръвта в големи количества и организмът не смогва да я отстрани през дихателните пътища и белите дробове.

В същото време все още прохладното и влажно време съдейства за задържането на слузта в организма. Така вътрешният процес се наслагва върху последиците от външните фактори. Ако не се помогне на организма в този момент, обикновеният режим на хранене води до масови заболявания от простуден характер, целящи да прочистят организма чрез отделянията.

В условията на постенето /гладуване/ организмът се активизира и сам „изяжда“ слузта, като по този начин става естественото му очистване при най-голям и ефективен контрол на самата природа. Така че ако искаме да сме здрави, не бива да изпускаме уникалната възможност да постим през този сезон. Този най-голям пост от всички годишни пости е абсолютно задължителен за всички вярващи, независимо каква религия изповядват.

Източната медицина препоръчва през този период по-често да се пие гореща преварена вода, отвара от джинджифил, да се правят физически упражнения – всички тези процедури съдействат за по-бързото премахване на слузта от организма.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.