Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

За постите

„Човек, който е постил 10 дни, може да направи много работи; който е постил 20 дни, ще се освободи от много заблуждения.“

Петър ДЪНОВ

Защо постим?

Постите имат многообразно и многопосочно значение – физиологично и духовно.

Възниква естественият въпрос: защо те се провеждат винаги в точно установено време, фиксирано от строгите, задължителни за всички религиозни норми? Ако се съвместят датите на постите и знаците на Зодиака, ще се установи, че Коледните пости /40 дни/ се провеждат под знака на Стрелеца, Великият пост /48 дни/ – под знака на Овена, Петровите пости /варират от 8 до 40 дни/ – по време на лятното слънцестоене, в най-горещите дни на годината, и Богородичните пости /14 дни/ – под знака на Лъва. Именно през тези периоди върху Земята се излива огромен поток от космична енергия, която може да разстрои работата на организма.

Нека за миг се отклоним и съвсем накратко разгледаме как радиацията уврежда организма. Радиацията е един мощен поток от енергия, която, навлизайки в органите, не може да бъде усвоена от клетките и предизвиква в тях явлението йонизация.

Йонизацията е откъсване на атомите или молекулите под действието на ударите на частиците. В резултат в клетките се образува огромно количество радикали, които започват да увреждат наследствения апарат. Настъпва разрив на двойната спирала на ДНК и РНК и в тъканите се развиват деструктивни процеси, които най-много засягат клетките на стомашно-чревния тракт и които в крайна сметка довеждат до фатален изход.

По време на поста /в миналото той се е провеждал само на вода/

в организма се усилва биосинтезът, който се съпровожда с потребление на голямо количество енергия.

Така неусвоимата по-рано енергия на радиацията сега изцяло се изразходва за поддържане на този биосинтез. И още, повишеното количество на въглеводороден газ, отделян по време на постите, намалява йонизацията, предизвикана от повишеното радиоактивно облъчване. Най-засегнатите от радиацията бързоотделящи се клетки на стомашно-чревния тракт при гладуване рязко намаляват своето деление, защото е спрял процесът на храносмилане, който провокира това усилено деление с предпазна цел /от солната киселина/. А когато това деление е забавено, енергията за неговото провеждане се пренасочва към възстановяване на вътрешните структури на организма и за „ремонт“ на скъсаните спирали на ДНК и РНК. Оттук се обяснява успешното лечение на мнозина от облъчените по време на Чернобилската авария хора с лечебен глад.

Както показаха изследванията, радиацията и радионуклеотидите се извеждат от организма за около 12-14 дни гладуване. При това човек много по-малко губи от телесното си тегло в сравнение с гладуването по друго време. Ето защо и ние препоръчваме лечебните гладувания да се съвместяват с дните на постите, както и с фазите на Луната – те стават много по-леко и ефикасно.

Профилактично-оздравителният ефект на постите заема централно място за укрепване на здравето, изпреварвайки останалите естествени методи на оздравяване. Постите преди всичко съдействат за отстраняване на излишните белтъчини, токсичните натрупвания и шлаки от клетките и тъканите на организма, на патологичната слуз. Ако не се спазват постите през тези периоди, споменатите вещества под въздействие на годишните времена преминават от кръвта в тъканите, затвърдяват и по този начин нарушават нормалната циркулация и хранене в организма и в крайна сметка довеждат до многочислени заболявания, особено ставни и простудни.

Подобрение на националния и човешки генофонд. Само преди половин столетие специалистите са отбелязвали, че българският народ е един от най-здравите на планетата. Една от причините за това е било и строгото спазване на постите, особено от селското население, което е преобладавало в страната. Постите, очистващи човешкия организъм, са унищожавали хроничните заболявания в техния зародиш, постоянно са поддържали качествения биосинтез на клетките, унищожавали са слабите и дефектни клетки и гени.

Постите са позволявали да се излекува импотентността и безплодието, в основата на които са зашлакованите клетки на организма. А от здрави хора са се раждали и здрави деца.

Не е без значение и фактът, че по време на постите хората са се въздържали и от сексуално общуване и по този начин те са регулирали раждаемостта, не позволявайки зачатието да става в неблагоприятно време – силната космическа енергия в тези периоди се е отразявала зле на плода.

С други думи, системата на постите е позволявала на отделните народи и на човечеството като цяло да живее в хармония с природата и Космоса, да оцелява и еволюира.

Профилактично-оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, възстановява и подобрява работата на всички органи и системи в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите са ни завещани от дълбока древност и нека използваме този дар разумно и с благодарност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.