Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Биоритмология

Месечните биоритми и ролята на лунните фази

Нашият календарен месец, наброяващ 30-31 дни, не съответства на никакви периодически процеси в природата. Затова пък лунният месец с продължителност 29,5 дни е естествен период, с който са свързани цикличните изменения в природните процеси на Земята.

В течение на лунния месец се извършват приливите и отливите в моретата и океаните, като тяхната мощност нараства или намалява в зависимост от деня на лунния месец. Изменя се поведението на атмосферата, което на свой ред се отразява върху метеорологическите явления. Преминаването на Луната през магнитосферния шлейф на Земята променя параметрите на магнитосферата. Отражението на слънчевата светлина от повърхността на Луната също се изменя периодически. И всички тези промени се отразяват върху организма на растенията, животните и хората.

Съвременната наука е намерила връзките, посредством които Луната влияе върху човека.

Така поради силното гравитационно въздействие на Луната върху твърдата и водната повърхност на Земята в дните на новолуние и пълнолуние твърде силно се изменят следващите физически параметри: влажност, атмосферно налягане, температура, електрическо и магнитно поле.

И дори незначителното изменение на тези параметри оказва влияние върху човешкия организъм. Ако това става рязко и силно, а организмът на човека е затлачен с токсини, предварително е отслабнал и пр., всичко това довежда до различни заболявания.

Например рязкото колебание на атмосферното налягане нарушава стабилността на кръвотворните функции, води до хипертония, различни усложнения на сърдечно-съдовите нарушения.

Мозъкът твърде чувствително реагира на изменението на влажността, което рефлектира в неговата активност.

Но още по-изразената биоелектрическа активност на мозъка се свързва с изменението в напрежението на магнитното поле, което води до много психични нарушения.

На пръв поглед изглежда, че съвременната наука вече знае всичко за Луната, за механизмите на влиянието й върху човека и така нататък. Но ако се обърнем към различни древни източници, в които се дават конкретни препоръки за използването на лунния цикъл, ще изпаднем в “безтегловност”.

Така тибетската медицина препоръчва да се провежда профилактично лечение и други общоукрепващи процедури през първите дни на лунния месец. Посочва се, че “болестите на злите духове” /кръвоизлив в мозъка, паралич, инфаркт на миокарда, остри психични заболявания, епилепсия и др./ най-често възникват през 4-, 8-, 11-, 15-, 22-, 29-тия ден на лунния месец.

Китайската народна медицина препоръчва през първия ден на новата Луна да се прави едно изгаряне /Вж. Цзю терапия /мокса/ в раздела Масажи, книга 2/, през втория - две, и така до 14 изгаряния в средата на лунния месец. Или процедурата мокса да се извършва в точката цзу-сан-ли само през първите 8 дни на лунния месец.

Авестийската астрология утвърждава, че в новолуние прекалената физическа активност не е така опасна, както в пълнолуние. Защото в новолунието енергията е концентрирана в дълбочина на организма и трудно върви навън. В пълнолунието е обратно - тя се намира на повърхността и леко се изразходва.

Освен това в продължение на лунния цикъл има две фази /първа и трета/, през които организмът всмуква и задържа постъпващите в него вещества, течности - тогава е добре да се подхранва чрез кожата с микроелементи /разтворени например във ваната отвари от билки, преварена урина и пр./, да се правят планови операции и пр. Обратно, през втората и четвъртата фаза на Луната организмът добре отделя, изхвърля натрупаните шлаки - тогава е най-подходящо да се провеждат очистителни процедури, клизми, гладолечение.

Източните народи, особено в древността, са отделяли голямо внимание на някои дни от лунния месец

Това са дните на „екадаши“ – 11-ият и 26-ият ден от новолунието и денят на „двете тръби“ – 14-ият ден от новолунието

/това е денят непосредствено преди пълнолунието/. Дните на „екадаши“ са най-мощните за очистване; тогава особено леко се понася въздържането от храна, което е и най-ефективно. Денят на „двете тръби“ символизира канализационните тръби, през които се извеждат натрупаните шлаки в организма; през този ден може не само да се гладува, но и да не се пие вода, защото според древните течностите, приети през този ден, носят замърсяване.

През лунния месец дните на преход от дадена фаза в друга се считат за неблагоприятни, рискови. Това се обяснява с факта, че организмът не може рязко да се подчини на гравитационните сили и да премине от свиване към разширяване и обратно; смяната на потоците води до резки и силни неблагоприятни последици през 8-ия, 15-ия, 22-ия и 29-ия ден.

В Китай и Индия и до днес хората живеят по фазите на лунния календар, който е внесен в гражданския календар. Езотеричната астрология утвърждава, че лунните фази са първата крачка към нейното опознаване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Биоритмология“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.