Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Хипертония

Високо кръвно налягане - лечение

Общи препоръки

Опитът на Здравен център „Дар“ показва, че има много случаи, при които хора с големи стойности на кръвното налягане, лекували се без успех с различни медикаменти, се хващат сляпо за природолечението; много от тях са готови да захвърлят веднага лекарствата, които са приемали години наред. Такава рязка смяна на статуквото може да се отрази крайно неблагоприятно върху здравето на болните. Разбира се, лекарствата трябва да бъдат преустановени, но това трябва да стане внимателно, постепенно и при непрекъснат лекарски контрол. Ето защо първото условие, което трябва да бъде спазено, е болният да се прегледа при лекар природолечител.

Ирисовата диагностика, която се прилага в Здравен център „Дар“, в най-голяма степен помага на лекуващия лекар да определи точно от кой тип е хипертонията и първопричината за болестта, какво е моментното здравно състояние на пациента и неговите съпътстващи заболявания.

От значение са навиците на болния, начинът на живот и т.н. Едва тогава природолечителят ще може да назначи подходящо лечение, използвайки природни методи.

Природолечението на това заболяване предлага комплексен подход, като по правило не се използват лекарства, тъй като обикновено медикаментите, използвани при високо кръвно налягане, не премахват първопричината на болестта, а само коригират в минимална степен симптоматичните отклонения.

То включва преди всичко балансирано хранене, от които важно значение има ограничаването на солта в храната. Избягва се алкохолът, кафето и силният чай. Преустановява се тютюнопушенето. Работата трябва да бъде по-спокойна, като се установи определен ритъм между работа, почивка и сън. Голямо значение има избягването на нервно-психични напрежения, конфликтни ситуации и отрицателни емоции.

По-леките случаи, когато стойностите са от 140 до 160 мм систолично налягане /горна граница/ и 90 до 100 мм диастолично налягане /долна граница/, се повлияват много от билколечение. /Вж. по-долу/.

Изключително добре се отразяват процедурите с китайски точков масаж. Проведен от опитен масажист под контрола на лекуващия лекар, точковият масаж създава необходимите предпоставки собственият организъм на пациента да започне борбата със заболяването. Включват се още подходящи дихателни и физически упражнения, самовнушение, релаксация, всекидневни разходки, туризъм, закалителни процедури, изграждане на едно позитивно възприемане на живота и действителността.

Най-проблемни естествено са хроничните случаи на високо кръвно налягане, когато вярата на пациента във възможността да оздравее е силно подкопана. А без нея, без положения упорит труд, изискващ търпение, настойчивост, преодоляване на вредните навици, болестта няма да отстъпи. Още повече, че в тези случаи са налице органни изменения, а не само функционални спазми в кръвоносните съдове. Когато болният е страдал от високо кръвно налягане години наред, не е реалистично то да бъде нормализирано само за дни или седмици. Повтаряме, че са нужни месеци на упорита работа на болния за своето здраве.

В резултат на дългогодишната хипертония вследствие на неправилния начин на живот и прилаганото продължително медикаментозно лечение отделните органи и организмът като цяло са изключително интоксикирани. Ето защо цялостно стабилизиране може да се постигне само след поетапно очистване на дебелото черво, черния дроб, бъбреците, лимфата. Това може да стане

по методиката на Здравен център „Дар“ за очистване на органите и системите на организма, проведена под ръководството на опитен лекар природолечител.

Тук уринотерапията, приложена комплексно, дава възможно най-голям и бърз ефект. Вж. „Уринотерапия“, изд. „Дар“. Благоприятно въздействие върху цялостната съдова система оказва и ендогенното дишане с апарата на Фролов.

Едно важно допълнение или напомняне: природолечебните методи са не само ефективни, но и несравнимо по-евтини от всички лекарства. Но прилагането на природни средства няма да помогне кой-знае колко, ако болният не изостави пушенето, алкохола, не промени хранителните си навици, режима си на труд и почивка, ако не използва движението за свой съюзник. Много поражения може да донесе и самолечението, основано на някои общи препоръки, без да се отчита реалното здравно състояние на болния.

Билколечение

Обикновеният здравец е старо народно средство за лечение на високото кръвно налягане. Използваеми части са листата, цветовете и коренищата. Те съдържат етерично масло, кетони, флавоноиди, танини и други природоактивни вещества. Многобройно проучвания са доказали умерено намаляващия кръвното налягане ефект на т. нар. кръвен здравец /Geranium sanguineum/. Той притежава и известно успокояващо действие. Прилага се във вид на студен извлек:

  • 2 ч. лъж. ситно нарязано свежо коренище от здравежа се накисват на студено с 2 чаши вода за 8 часа. Прецежда се и се изпива на части 3-4 пъти дневно.

Белият имел е широко разпространено у нас растение; среща се предимно в Източна България и горите на Стара планина, Средна гора, Родопите и Странджа. Използваемата част са клонките заедно с листата, и то на имела, който паразитира по иглолистните дървета. Съдържа богата гама от природоактивни вещества, между които вискотоксин, холиподобно вещество, тирамин, витамин С и други. Белият имел понижава чувствително кръвното налягане и намира широко приложение за лечение на хипертонична болест и атеросклероза.

  • 1 суп. лъж. стръкове от бял имел се поставят в 500 мл вода да врат 10 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Зимзеленът е тревисто растение, разпространено в Средна и Южна Европа. Използваемата част са неговите листа. Прилага се за лечение на хипертоничната болест в първи и втори стадий. Установено е, че избирателното действие на мозъчните кръвоносни съдове, като премахва техните спазми, а оттам и възникващото главоболие. С други думи, билката е особено полезна при мозъчни форми на хипертоничната болест.

  • 1 суп. лъж. ситно нарязани листа да се заливат с чаша вода, като се варят в продължение на 20 минути. Пие се 3-4 пъти дневно.

Във фитотерапията широко се използват различни комбинации на описаните билки, които задължително трябва да бъдат придружени с пикочоотделящи растения.

Добри резултати дават маточината, дилянката, дяволската уста, хмелът и др.

Всяко лечение при повишено кръвно налягане трябва да се прави след обстоен преглед, за изясняване на причините. Преглед с ирисова диагностика ще помогне за това. И след това комплексният подход е единственият, който може да доведе до излекуване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хипертония“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.