Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Грип

Грип – симптоми и причини

Грипът е остра заразна болест, която се явява изолирано, епидемично и пандемично (повсеместно). Причинява се от няколко вируса (А, В, С) и засяга обикновено дихателните пътища; в по-сериозните случаи може да засегне ставите и дори сърцето. Застрашени са повече малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили.

Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н.; върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните условия (простуда), от битовите условия и от възприемчивостта на хората. Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа.

Епидемиите от А и В вируси на грипа се редуват една след друга през 2-3 години.

Симптоми

Инкубационният период трае от 1 до 5 дни. Болестните прояви могат да бъдат леки, умерени и много тежки. Някои хора могат да преболедуват без явно забележими болестни прояви.

Началото на грипното заболяване в типичните случаи се характеризира с внезапно повишаване на температурата, придружено често от студени тръпки, главоболие, кашлица, значителна отпадналост, която понякога не позволява на болните да станат от леглото. Чести са оплакванията от болки в кръста, крайниците, в очните ябълки и зад гръдната кост. Нерядко се появява кръвотечение от носа. Обилната хрема не е характерна за грипа.

В продължение на три дни температурата остава висока (39-40 градуса), като през това време се появява сух бронхит с упорита и дрезгава кашлица и пресипнал глас. Лицето на болния е леко зачервено. Усеща се дразнене от светлината, сълзене и зачервяване на очите. Езикът е сух, обложен в средата, а страничните му ръбове са зачервени.
Често се наблюдава двувълново повишаване на температурата, като второто повишаване (към 5-6-ия ден от началото на заболяването) е свързано най-често с прибавена бактериална инфекция.

Грипът може да бъде също така гастричен и ревматичен.

Грипът е гастричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница (жълто оцветяване на лицето).

Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.

Причини

Както е известно, грипът и простудните заболявания се появяват главно в един период от годината: зимата. Това обстоятелство обикновено кара хората да смятат, че тези заразни болести се дължат на студа. Но грипни епидемии има и в началото на пролетта, и през лятото, и в началото на есента. Следователно причината трябва да се търси не само в него. Разбира се, студът е отключващ фактор, тъй като охлаждането на организма, най-вече на крайниците, атакува лигавиците на горните и долни дихателни пътища, създавайки необходимите условия за развитието на простудни заболявания.

Основната причина за появата на грипа е, най-общо казано, намалената имунна защита поради неприродосъобразен начин на живот; налице е задължително замърсяване на организма с токсични продукти вследствие на прехранване или хранене с неподходящи продукти, тютюнопушене, употреба на алкохолни напитки, замърсен въздух, лоши битови условия, замърсена професионална среда, безразборен прием на лекарства и др.; обездвижване; физическа и психическа преумора; стрес.

Грипът с пълно основание може да се смята за очистителна реакция на организма.
Ще обясним това твърдение, като повторим това, което казахме за постите в Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“.

През периодите на грипни и простудни заболявания, а именно: началото на есенно-зимния, началото на пролетно-летния сезон, лятото, в природата настъпват дълбоки изменения, свързани с проявата на слънчевата активност. Върху земята се изливат огромни количества слънчева и космическа енергия, нужна за извършване на процесите в природата, които ще разстроят трайно човешкия организъм, ако той е замърсен.

Ще обясним защо се получава така, като вземем за пример сезона, в който простудните заболявания са най-чести: есенно-зимния период. Под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадни вещества започват да преминават в тъканите под формата на слуз. Ако не се вземат профилактични мерки, тази слуз постепенно ще се уплътни в тъканите и ще попречи на нормалното функциониране на клетките, на целия организъм. Ще се появят различни заболявания, сред които и грипът, чиято цел е да се отдели от организма събралата се слуз под формата на храчки при кашлицата, хрема или с висока температура. В този смисъл те са навременна очистителна реакция, целяща да изведе или изгори токсините в тялото.

Защо борбата с грипа и простудните заболявания трябва да бъде бърза, навременна, неотложна и енергична? Защото те никак не са невинни, както се смята, а могат да доведат след себе си тежки усложнения: на дихателна система – фарингит, бронхит, пневмония, бронхопневмония, бронхиална астма, ларинготрахеобронхит; на сърдечносъдовата и нервната система – енцефалит, миокардит; на отделителната система – бъбречни заболявания; на опорно-двигателния апарат – ревматизъм и други ставни възпаления, и пр.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Грип“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.