Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Други

Ботулинус

Ботулинус

Най-силната от всички известни бактериални отрови се отделя от микроба ботулинус, широко разпространен в природата. Той се намира в почвата, в червата на рибите и животните, образува спори.

Превръщането на спорите на ботулинуса в микроби, тяхното размножение и разрушение са възможни само без достъп на кислород. Ето защо в консервите се създават най-благоприятните условия за прорастването на спорите и размножаването на микробите.

Ботулинусът е неустойчив във външната среда. Той умира при температура на кипене, като неговото размножение се задържа в кисела среда. Докато неговите спори са много устойчиви към нагряване, действие на химични и бактерицидни вещества. Те издържат на кипене в течение на няколко часа. Приготвянето на консерви в домашни условия не ги унищожава. Единственият начин за тяхното унищожаване е тяхното нагряване в автоклав при температура 120 градуса и определено налягане, което е възможно само при промишлено производство на консерви.

От домашно приготвените консерви най-голяма опасност създават гъбите в херметически затворени буркани. Това се дължи на обстоятелството, че гъбите трудно се отмиват от частиците почва, в които може да се намират спори от ботулинуса.

Страшната отрова се таи в суровопушените бутове и солената и сушена риба домашно производство, когато те се приготвят в нарушение на санитарните и технологочни правила.

Микробът ботулинус е в основата на заболяването ботулизъм. Случаите на ботулизъм, свързани с употребата на солена и сушена риба и на свинско месо, се увеличават през лятото. Отравянето с домашни консерви се наблюдава най-често през зимата.

Какво представлява ботулизмът?

Попадайки с храната в организма на човека, токсинът на ботулизма прониква в кръвта, а оттам и в различни органи. Той се проявява с разстройство на чревната дейност, гадене и повръщане. След 8-12 часа след попадането на микробите и токсините в организма човек се чувства неразположен, вял, разбит, устата му е суха.

След изтичане на 1-2 денонощия се развиват вече по-страшни симптоми. Болният вижда лошо, като през пелена, предметите се раздвояват. Клепачите се затварят, преглъщането е затруднено, речта става толкова непонятна, че болният е принуден да съобщи писмено на околните за своето състояние.

Ботулизмът е смъртоносна болест, като животът на болния може да бъде спасен само чрез специално лечение. Ето защо при първите симптоми на отравяне трябва да се повика незабавно лекар.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.