Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Други

Лаймска болест

Това е едно сравнително ново заболяване, което е наблюдавано за първи път през ноември 1975 г. и засяга група деца от гр. Стария Лайм в щата Кънектикът, САЩ; оттам болестта носи и своето название. Причината за това заболяване е спирохетата Borrelia burgdorfeli по името на своя откривател Борелия Бургдорфели. В последно време се установяват все нови и нови данни относно лаймската болест.

Начини на заразяване

Изследванията показват, че заболяването е от групата на преносимите инфекции и е разпространено сред дребните и едрите бозайници, като кучета, котки, зайци и различни видове дребни гризачи, а също и сред някои видове птици. Засега със сигурност е установено, че основните преносители на инфекцията са кърлежите от вида Ixodes ricinus. Влажното и топло време през пролетните и летни дни са прекрасни условия за жизнеността на тези пасищни кърлежи. Обикновено те атакуват откритите места по тялото.

Симптоми

Характерни за лаймската болест са различни болести прояви. Някои автори описват две разновидности на заболяването: американско начало, което е по-леко, причиняващо оскъдни кожни изменения и по-често засяга ставите; европейско начало, което е по-остро, кожните изменения са по-видими и има повече неврологични признаци.

Инфекциозната лаймска болест, което се пренася от кърлежа Ixodes ricinus scapulars, се характеризира с множество неврологични симптоми: централни, периферни парези, на нервите, церебрална атаксия или асептичен менингит. Възможно е да предизвика и мозъчен псевдотумор с доброкачествено протичащо покачване на налягането на мозъка.
Лаймската болест протича през няколко етапа:

Първият етап започва няколко дни след ухапването. Характерно за него е зачервяването на кожата около мястото на ухапването, увеличаване на лимфните възли, обща отпадналост, мускулни и ставни болки, леко повишена температура. При някои хора температурата може да се повиши до 40 градуса по Целзий.

Изменения в нервната система са характерни за втория етап на болестта. Те възникват няколко седмици от началото на заболяването. Неврологичните изменения при различните възрасти са различни. Например при възрастните се засягат обикновено периферните нерви.

От 3-та до 20-седмица от началото настъпва третият етап, по време на който се засяга преди всичко сърцето.

Четвъртият етап на заболяването настъпва след 10-та до 30-та седмица. Най-характерни за него са ставните поражения, по-често колянната и раменната става. Те се подуват и зачервяват, а движенията стават болезнени и ограничени.

Лечение

Лаймската болест е лечимо заболяване при условие, че диагнозата е поставена навреме. Правилното му разпознаване води до правилно и ефективно лечение. Ето защо е важно да бъдат положени всички усилия, за да бъде тя определена рано и точно. За тази цел в инфекциозните болници има специален тест за търсене на антитела, който диагностицира лаймската болест.

Профилактика

Ето няколко съвета как най-добре да се предпазите от кърлежи:

  • При разходките из гората е желателно да се избират по-светли дрехи, защото върху тях лесно ще разпознаете кърлежите. Не се разхождайте по къси панталони и потници.
  • Гумените ботуши или спортните чорапи над панталоните затрудняват проникването на кърлежите до кожата.
  • Винаги след поход през ливадите и гората изтупвайте своето облекло. Срешете косата си добре с четка и вземете топъл душ.
  • Много важно е след туристически преходи да разгледате тялото си за кърлежи.

Ако сте открили кърлеж и през следващите дни или седмици от неговото отстраняване се появят описаните болестни симптом, трябва задължително да се обърнете към лекар.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.