Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Кръвоносна и лимфна системи » Анемия

Анемия (малокръвие)

Анемия (малокръвие)

Анемията е болест, при която са намалени съдържанието на червеното кръвно вещество (хемоглобина) и броят на червените кръвни телца (еритроцити) в 1 куб. см кръв.
Количеството на хемоглобина, което именно дава червения цвят на кръвта, е средно 14,5%, тоест 14,5 г за 100 куб. мм кръв, като този процент е малко по-голям при мъжете и по-малък при жените. Средното съдържание на хемоглобина в кръвта на мъжете се приема за 100%. Когато съдържанието на хемоглобина спадне под 90% за мъжете и под 80% за жените, се приема, че има анемия.

Броят на еритроцитите е средно 5 млн. при мъжете и 4,5 млн. при жените в 1 куб мм кръв. Когато техният брой спадне под 4,5 млн. за мъжете и 4 млн. при жените се приема, че също има анемия.

Причини и симптоми

Те са много и разнообразни. Една от честите причини за възникване на т.нар. следкръвоизливна анемия, е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Когато не е тежка, следкръвоизливната анемия не е опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бързо се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота; това налага спешни мерки: спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане).

Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък. За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят много фактори. Ще се спрем на два от тях: желязото и витамин В12.

Когато в организма не постъпва достатъчно желязо (главно поради смущения в неговото всмукване в червата), възниква т. нар. желязонедоимъчна анемия или хлоранемия. Тя се среща главно при жени между 30- и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременно от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция. Заболяването започва постепенно и незабелязано с отпадналост, главоболие, виене на свят, понякога парене на езика, изтръпване на крайниците.

При недостиг на витамин В12 се развива пернициозна анемия. Недостигът на витамин В12 е резултат от заболяване на стомаха (атрофичен гастрит), при което не се произвежда един фактор, необходим за резорбцията на витамин В12. Тук роля играе и недостигът на фолиева киселина. От пернициозна анемия боледуват по-често лица между 50- и 60-годишна възраст. И тази анемия започва постепенно с отпадналост, главоболие, виене на свят, шум в ушите, парене на езика, понякога диарии, а по-късно (при нелекувани болни) изтръпване на крайници, мравучкане, смутена походка.

Анемия може да възникне и вследствие на бърз и масов разпад (хемолиза) на червените кръвни клетки. Тази анемия се нарича хемолитична анемия. Хемолизата може да настъпи вследствие на инфекции, отравяния, медикаментозни влияния, алергични или имунни процеси. Разпадането на червените кръвни клетки може да се обусловя и от наследствени фактори.

Анемия се среща и в други случаи: при бъбречни и инфекциозни заболявания, бременност и др.

Лечение

При следкръвоизливна анемия преди всичко трябва да се спре кръвозагубата и да се възстанови загубената кръв. За тази цел се търси лекарска помощ. Най-доброто животоспасяващо средство е кръвопреливането.

При хронична анемия лечението е специфично според самото заболяване. Във всеки случай лечението е и общо за засилване на организма и имунната система (Вж. Срив на имунната система), като то се нагажда съобразно състоянието и особеностите на организма. За целта при силна анемия е необходимо болният да лежи в хоризонтално положение, за да може мозъкът да получава достатъчно количество кръв. Твърде опасно е да се минава внезапно от хоризонтално положение във вертикално. През деня, ако е топло, анемичните е добре да стоят цял ден на чист въздух, да се обличат с дрехи, които не пропускат въздух до тялото и задържат топлината на тялото. Такива болни трябва да избягват застоялия въздух.

  • При намален хемоглобин сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, болният взима по 1 суп. лъж. от следната смес: взимат се 500 г натурално червено вино, 500 г мед, 2 зърна карамфил и 1 ч. лъж. канела на прах, вари се на огън във водна баня 30 минути и се употребява на следния ден от приготовлението й.
  • Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене трябва да се взима по 1 суп. лъж. сироп от алое арборесценс: от него се взимат 10-15 зелени листа с общо тегло 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след което към кашата се прибавят по 300 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед и на водна баня се вари 30 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Здравен център „Дар“
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.