Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Неврози

Неврози: психастения

Неврози: психастения

* В Здравен център "Дар" често наблюдаваме такива състояния.

* С правилен подход при лечението неврозите отшумяват и човек се чувства добре.

Симптоми

Най-често се наблюдават съчетание от натрапчиви мисли, действия, страхове, имащи различно съдържание – страх от заболяване, страх от замърсяване и заразяване, несигурност по отношение справянето с производствени и обществени задачи. Такива болни обикновено изпълняват натрапчиво различни действия, например броене до определено число, минаване само по един същ път, миене на ръцете определен брой пъти и пр. Наред с това могат да се проявят и някои от описаните при неврастенията симптоми – нарушение на съня, намалена трудоспособност, лесна уморяемост, подтиснато настроение, бързо изчерпваща се неадекватна възбудимост.

Причини

Причините за появата на неврозите се свеждат най-често до продължително действащи фактори на околната социална среда върху личността. Тези фактори водят или до хронично пренапрежение на възбудния процес в централната нервна система /например дълго продължаващи трудно решими задачи от производствен или битов характер, хронично недоспиване, дългогодишна работа без седмична и годишна почивка, продължителни семейни конфликти, лош микроклимат и пр./, или до хронично пренапрежение на подтискането /например непрекъснатата смяна в обема и темпа на работата, изпадане често в ситуации, в които трябва да се прави бърза диференциация и да се взима решение, продължително подтискане на емоционални или волеви реакции и пр./. В съвременните условия действат огромен брой такива социални фактори, като безработица, инфлация, расова дискриминация, социална неосигурност, борсови спекулации и пр., които водят до системни пренапрежения на нервната система. Невротичен срив може да се получи и остро, като отговор на свръхсилно раздразнение и напрежение при неочаквана и тежка жизнена ситуация.

Дали ще се развие един или друг тип невроза зависи от типа нервна система, от вродените и придобитите особености на личността. Човешките типове нервна система не се вместват само в известните четири типа -–холеричен, сангвиничен, флегматичен и меланхоличен. Съществува известно макар и схематично деление на хората на три човешки типа – художествен, мисловен и смесен. Ясно очертани типове се срещат рядко.

Съществуват множество варианти. Дългогодишният опит е показал, че все пак има зависимост между типа нервна система и развитието на невроза в една или друга разновидност. Така например холеричният и меланхоличният тип нервна система получават по-често невроза. Истеричната разновидност на неврозата се среща по-често у хора с художествен тип нервна система, докато психастенията - у мисловен тип.

Смесеният вариант на човешки тип нервна система, който е и най-многоброен, развива обикновено неврастения.

Трябва да се подчертае още веднъж, че поради голямото разнообразие и комбинации на човешките типове нервна система, неврозите също така не са “чисти”, както ги очертахме. Има много преходни форми и на пръв поглед изолирани невротични състояния на страх, натрапчивост, вегетативни нарушения. Всичко това дава известно основание при подобни болни да се говори за страхова невроза, натрапчива невроза, невроза на сърцето, на стомаха и пр.

Невротични признаци могат да придружават и редица други общи неразположения на организма, заболявания на други органи, които в своето протичане довеждат до изтощаване на нервната система /например симптомите на споменатото вече късно усложнение на мозъчното сътресение, познато като церебрастения/. Напълно аналогични на хипостенната неврастения са проявите на ниското кръвно налягане, на хроничната анемия, на преболедувалите от някои инфекциозни болести /най-често хепатит/. С проявите на хиперстенната неврастения протичат хипертоничната болест и критичната възраст. Както при всяко боледуване, така и при неврозата е нужно да се търси компетентна лекарска помощ, за да се проведе целенасочено лечение.

Твърде широко се използват названия и симптоми от невротичната област за обозначаване на някои състояния и неблагополучия на организма или на отделни органи и системи. Такава широка гражденственост имат т. нар. органични неврози – невроза на сърцето, на стомаха, на половите органи и пр. От медицинска гледна точка такива диагнози са съвсем неправилни. Невротичните състояния са проява на функционални отклонения в основните нервни процеси на главния мозък на човека. Те са проява на нарушение на личността или, както сега сполучливо се казва, нарушена адаптация на човека към социалната му среда. Нито сърцето, нито стомахът имат своя централна нервна система, за да заболяват изолирано от невроза. Такава терминология съответства на друг ненаучен и некомпетентен израз – „на нервна почва“. Всяко изолирано оплакване от областта а определен орган изисква най-щателно и цялостно изследване. Това изследване включва и нервната система. Получавайки обобщената представа за цялостното състояние на оплакващия се, неврологът и съответните специалисти компетентно ще решат каква е причината на тези изолирани оплаквания.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Неврози“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.