Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Преживяване на един Йогин

* Какви възможности дава на йогина отварянето на „Третото“ око

В системата Йога съществуват техники, които позволяват на практикуващия да гледа без очи. Този феномен Свами Шивананда обяснява по следния начин: „Точно така, както лъчите на светлината преминават през стъклото или рентгеновите лъчи – през непрозрачните предмети, един йога може да вижда неща зад една дебела стена, да знае съдържанието на едно писмо в затворен плик или скритото съкровище под земята посредством своето вътрешно Духовно око.

Това Духовно око е Окото на интуицията – ДЖНАНА ЧАКШУ“.

За своето преживяване в ранните си години при отварянето на Духовното око пише в своята „Автобиография“ Парамаханса Йогананда:

„Като с невидим шприц беше изтеглен дъхът ми от моите бели дробове, тялото ми стана съвсем спокойно, но не бездейно. От това последва едно екстазно разширяване на моето съзнание. Аз можех да гледам съвсем ясно на километри над реката Ганг наляво от мене и над храма през цялата околност на /град/ Дакшинесвар.

Стените на всички постройки бяха сияйно прозрачни и през тях аз виждах хората по техните ниви как вървят насам-натам. Бях напълно бездиханен, а моето тяло беше особено спокойно, неподвижно, но бях в състояние да движа свободно моите ръце и крака. В продължение на няколко минути правих опити да отварям и затварям очите си, но и в двата случая виждах ясно цялата околност на Дакшинесвар.

Моето тяло изглеждаше като да е съставено от една етерна субстанция и готово да литне във въздуха. Напълно съзнавайки моята физическа околност и обкръжение, аз се огледах наоколо и направих няколко крачки, но без да прекъсвам по-нататъшното съществуване на това блажено видение…“

Още по-пълно обяснение на това особено състояние на практикуващия дава Еванс- Вентц:

„Един велик йога наблюдава чрез ясно и прогностично виждане живота и на най-малките живи същества толкова точно, колкото това не се отдава на един учен с помощта на един микроскоп. Той описва природата на най-далечните планети, слънца и мъглявини, които досега не са виде ни в никакъв телескоп. Точно толкова могъщ е той и при

наблюдаването на физиологичните процеси в своето собствено тяло, като при това не се нуждае от отваряне на тялото,

нито от вивисекция при неговото изследване, за да се установи наличието на отрови или болестотворни микроби.

Медицината и серумът са ненужни на този, който е опознал Духа като творец и владетел на тялото и на всички материални връзки. Той не се нуждае от никакви машини, за да прекосява въздуха, водата и земята, защото той може според неговите думи да напуска грубо-материалното тяло и по-бързо от светлината да достига всяка точка на земята или да се рее зад стратосферата и отвъд други светове.“

Из „Йога и тайното учение на Тибет“

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.