Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Полова система » Възпаления при жените

Възпаление на женските полови органи

Женските полови органи се делят на външни и вътрешни. Вътрешните са разположени в таза. Тазът се дели на две части, голям и малък. Малкият таз, в който са разположени половите органи, през които преминава детето, играе голяма роля при раждането. От неговото устройство и размери зависи правилността, продължителността и дори възможността за раждане. Особено важни са размерите на входа; те много често се подлагат на различни изменения. Тези изменения и неправилности понякога биват вродени, понякога се причиняват от счупване, навяхване на бедрата, болести на ставите, рахит.

Външните полови органи са разположени извън таза и включват предната изпъкналост на таза: едно възвишение, покрито с косми и богато с подкожна тлъстина. От него надолу по направление на задното отверстие върви половата цепнатина, ограничена от двете страни с големите и малките устни. Между малките устни под клитора се намира външният отвор на пикочния канал.

Към вътрешните полови органи на жената спадат влагалището, маточните тръби и яйчниците. Влагалището е сплескана тръба, покрита с лигавица, която свързва външните полови органи с матката. Матката представлява кух орган с форма на круша, която при бременност достига големи размери. Шийката на матката с долната си част се вдава във влагалището. Отвътре матката е покрита с нежна лигава ципа. При широката горна част от двете страни на матката навлизат яйцепроводните тръби. Те започват от дъното на матката и са насочени към двата яйчника. Яйчниците са две малки тела с овална форма. В тях узрява яйцето, което, като се съедини с мъжкото семе, дава начало на нов живот. В яйчниците постоянно се образуват яйцеклетки. След като узрее, яйцеклетката попада в яйцепровода, а оттам в матката.

Сърбеж на външните полови органи

Симптоми. Този сърбеж може да бъде изразен в различна степен, от лек до много силен, непоносим. Засилва се при затопляне в леглото. Сърбежът понякога се разпространява в цялата област и около ануса.

Причини. Най-често сърбежът е проява на някое заболяване. Среща се при остро и хронично възпаление на външните полови органи, при диабет, при непоносимост към някои храни и лекарства. Той настъпва и след душевни вълнения, след употреба на алкохол и др.

Възпаление на външните полови органи

Симптоми. Зачервяване, сърбеж, подуване и болки в областта на големите и малките срамни устни, от които се отделя повече секрет.
Причини. Лоша лична хигиена, раздразнение на половите органи при много чести полови сношения, при самозадоволяване, при изобилно течение от микробна зараза, особено при гонорея.

Възпаление на влагалището /вагинит/

Възпалението на влагалището може да бъде остро и хронично.

Симптоми. При остро възпаление жената усеща парене във влагалището, сърбеж, болка, особено при уриниране. След време се явява и течение. Отначало е светло, безцветно, после става гъсто, гнойно, зеленикаво, жълтеникаво или обилно пенесто. След 8-10 дни болките и паренето намаляват. При полово сношение заразата може да се предаде на мъжа.

Причини. Попадане във влагалището на микробна зараза при неспазване на достатъчна хигиена, механично дразнене на половите органи от чужди тела /иригатор/, при самозадоволяване. Среща се и като старческа проява.

Хроничното възпаление е продължение на острото, когато то не се лекува навреме. При него болки няма, но паренето и отделянето на секрет продължават.

Усложнения. Ако тази болест не се лекува навреме, може да се причини възпаление на съседните органи: матка, яйчници и т.н.

Възпаление на лигавицата на матката /ендометрит/

Острото възпаление на лигавицата на матката обикновено е свързано с възпаление на маточната стена.

Симптоми. Болестта се развива незабелязано. Явяват се тежест и болки ниско в корема, които понякога са присвиващи. Жената има болки в кръста, гадене, повръщане. Страда от газове, запек. Често има обилно течение, което е кървенисто, гнойно. Температурата е повишена. Менструацията става нередовна: по-обилна и по-продължителна.

Причини. Проникване на микроорганизми след раждане, при аборт или други манипулации в матката, нараняване и др. То се улеснява от менструацията.

Хроничното възпаление на лигавицата на матката може да възникне като усложнение на острото, а и като самостоятелно заболяване.

Симптоми. Обикновено заболяването протича като продължение на остро възпаление или пък започва бавно и незабелязано. Жената се оплаква от тежест и присвиващи болки ниско в корема, които ту се появяват, ту изчезват. Понякога може да се повиши температурата, тогава настъпват промени и в менструацията: тя става по-обилна и продължителна. Може да се отделя и гноен секрет с неприятен мирис. Сношенията за такава жена са болезнени и неприятни. С течение на времето положението се влошава. Тръпките идват по няколко пъти през деня и през нощта, температурата е непостоянна: ту стига до 41 градуса, ту пада до 36 градуса, езикът изсъхва и се покрива с дебела кафява кора, сърцето отслабва, дишането става често и повърхностно. В някои случаи се появява и диария. Почти във всички случаи на хронично възпаление на лигавицата на матката има неправилност в месечните кръвотечения.

Усложнения. Възпалителният процес може да обхване яйцепроводниците и коремната кухина и да причини перитонит.

Предпазване. Да се отстраняват всички причини, които предизвикват хронично възпаление на матката. Жената да спазва нужната хигиена на половите органи, особено при менструация, след раждане или аборт. Жените да следят за редовното изпразване на червата и на пикочния мехур. Да се пазят от настинка, да държат краката си топли, особено при менструация.

Възпаление на лигавицата на маточната шийка

Причини. Проникване на микроби при различни манипулации, при аборт и раждане. Честа причина е триперната инфекция.

Симптоми. Болки в корема, от половите органи изтича секрет, който прилича на белтък на неварено яйце, понякога гноен. Често жената има напъни за ходене по малка или голяма нужда. Явяват се и теглещи болки в кръста.

Месечното кръвотечение зачестява, става безредно: понякога изобилно, понякога оскъдно. По време на кръвотечението болките се усилват. Заболяването често е причина за спонтанни аборти, дори за безплодие. Освен това, както и при другите възпалителни болести на матката, се явява нежелание, отвръщение от половите сношения.

Усложнения. Тази болест е една от най-честите причини за бяло течение, нередовна менструация, безплодие /Вж. тези заболявания/ и помятане.

Възпаление на яйцепроводните тръби

Симптоми. При остро възпаление жената има силна присвиваща болка ниско в корема, понякога обилно течение, менструацията е много обилна и продължителна. Температурата е повишена.

Постепенно заболяването затихва и преминава в хронично с непостоянни теглещи болки от образувалите се сраствания.

Причини. Почти във всички случаи то е продължение на възпалителния процес на матката. Възпалението на тръбите може да стане още при простуди, туберкулоза, след аборт и раждане. Честа причина е гонореята. Може да бъде едностранно или двустранно.

Възпаление на яйчниците /оофорит/

Възпалението на яйчниците може да бъде остро или хронично.

Причини. Заболяването се причинява от болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.

Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от последното и да причинят заболяването му.

Симптоми. Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението: гонорея, апендицит, възпаление на матката и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация. Забременяването е затруднено.

Когато възпалението не се дължи на зараза на матката, а е започнало направо от яйчника, жената се оплаква от болка в долната част на корема, разпростиращи се към кръста, треска, повръщане, запек и подуване на корема. Болките понякога се усещат повече в лявата част на корема и се разпростират към вътрешната страна на бедрото и коляното и към мехура. Жената лежи обикновено със свити колене. Болките намаляват при почивка и лежане. Менструациите са изобилни и чести.

При гнойно възпаление може да се образува гнойник, който да се излее в коремната кухина и да причини перитонит.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Възпаления при жените“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.