Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Наркомания

Наркомания - лечение

Лечението и рехабилитацията на наркоманите е деликатна и трудна работа. Те винаги са много по-трудни, отколкото предпазването.

Съществуват различни подходи на лечение, прилагани от съвременната медицина.
В САЩ например често прилагат метода на студената пуйка за най-бързо лечение. При него затварят наркомана в отделно помещение без никакви медикаменти, докато не се освободи от своята наркотична зависимост. Този метод, макар и бърз, е драстичен и не се понася от всеки; у нас той не се прилага.

Някои лекари използват различни психотропни лекарства за премахване на абстиненцията. Други използват хипноза за преодоляване на психичната зависимост към наркотика.

В традиционното лечение обикновено участват широк кръг специалисти: психиатри, терапевти, психолози, социолози, подпомагани от представители на социалните служби, образованието, професионалната квалификация и т.н. Въпреки това при развита зависимост, особено от хероинов тип, пълно оздравяване се постига в малък процент от случаите независимо от големите разходи на труд и финансови средства.

Това е така, защото всички тези методи премахват само симптомите, но не и причината, която поражда отново следствието: връщане към наркотиците.

В Здравен център “Дар” сме имали много случаи на наркомани, които идват при нас на консултация. Прилаганото при нас природолечение е имало отново незаменимо значение при лечението и на наркоманията.

Ето каква терапия предлагаме ние.

Възможно е хора, преживяващи зависимост от наркотици, е да дойдат сами на преглед, но това, което се случва по-често, е те да бъдат водени и придружавани от родители и близки. Но обръщане на пациента и семейството за помощ разглеждаме като много важен сигнал за наличието на воля за лечение. Ето защо те се консултират в първия възможен час на същия ден.

Нашата терапия представлява поредица от последователни стъпки.

Мотивация. Първото нещо, което търсим да установим, е степента на мотивация, с която употребяващите наркотици пристъпват към дадено лечение. Техните мотиви са най-често следните; те искат:

  • да си починат за определен период от вземането на дрога;
  • да успокоят родителите и близките;
  • да спрат веднъж завинаги.

Успешно и трайно лечение може да се наблюдава само в третия случай. Резултатите от природолечението са много добри при някои наркомани, но има случаи, при които очакваните резултати не се достигат. Това става най-често, когато наркоманите не искат да се разделят с дрогата, не желаят лечение и не сътрудничат на лекуващия лекар. Според световната статистика това са 20-30 на сто от наркоманите; тези наркомани не могат да бъдат обхванати от нито една програма за въздействие и на тях не може да се помогне.

Митове. Втората задача, с която трябва да се справим, е да разсеем митовете, които сблъскват употребяващият наркотици и неговите родители по време на неговото лечение.

Ето най-честите митове:

  1. Наркоманията е неизлечима. Това е най-разпространеният мит и сред самите наркомани, и сред техните родители, а и в обществото. За хората, употребяващи наркотици, той придобива следна окраска: “Щом като наркоманията е неизлечима, няма смисъл аз да се боря; освен това така ми е по-приятно да живея.” Когато родителите пък приемат, че наркоманията е нещо нелечимо, те свалят от себе си отговорността да полагат грижи за своите деца, посегнали към наркотиците. В много близка позиция са и обществените нагласи.
  2. Всичко, което се случва около употребяващия наркотици, трябва да се пази в тайна и да остава зад стените на дома. Това е друг широко разпространен мит. Ние споделяме убеждението, че е важно да се търси подкрепа сред близки и роднини. Колкото повече хора знаят и са заинтересовани да помогнат, толкова повече подкрепа ще получат и употребяващият наркотици, и неговото семейство.
  3. Някой трябва да направи нещо, но не аз. С този трети мит употребяващият наркотици, неговите родители и близки търсят как да прехвърлят отговорността за трудните моменти на друг. Ние предпочитаме преформулирането на ситуацията, стараейки се да внушим на употребяващия наркотици и неговото семейство сами да направят усилия върху намаляването и спирането на наркотиците. Подобна ориентация им подсказва за начини на справяне, които могат да използват сами без чужда помощ.

Отделяне от наркотичната среда. Следващата важна стъпка е отделянето от средата и компанията, в които наркоманът е взимал дрога. Такива винаги съществуват.

Употребяващият наркотици трябва да бъде отделен напълно и завинаги от своите приятели. Тук ролята на семейството е с най-голямо значение. Като крайна мярка в такива случаи е усилието да се смени местожителството и града.

Същинската терапия започва с преодоляване на абстиненцията.

Преодоляване на абстиненцията. При нас борбата с абстиненцията става само с природни средства. Много в този кризисен период да има някого в къщи, който да помага на спиращия наркотиците; изискваме също така да се създаде по-сигурна среда около него за дните, които ще последват абстиненцията; това предполага лекуващият се да стои в къщи, да получава грижи и да не се среща с други хора, употребяващи наркотици.

Дезинтоксикация. Очистването на организма от пораженията на взиманите наркотиците е много важен етап от лечението на наркоманията. Очистването на органите и системите става по методиката на Здравен център “Дар” /Вж. Очистване, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/.

Още за лечението на наркоманията вж. Книга 5 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наркомания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.