Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Наркомания

Наркомания - лечение

Лечението и рехабилитацията на наркоманите е деликатна и трудна работа. Те винаги са много по-трудни, отколкото предпазването.

Съществуват различни подходи на лечение, прилагани от съвременната медицина.
В САЩ например често прилагат метода на студената пуйка за най-бързо лечение. При него затварят наркомана в отделно помещение без никакви медикаменти, докато не се освободи от своята наркотична зависимост. Този метод, макар и бърз, е драстичен и не се понася от всеки; у нас той не се прилага.

Някои лекари използват различни психотропни лекарства за премахване на абстиненцията. Други използват хипноза за преодоляване на психичната зависимост към наркотика.

В традиционното лечение обикновено участват широк кръг специалисти: психиатри, терапевти, психолози, социолози, подпомагани от представители на социалните служби, образованието, професионалната квалификация и т.н. Въпреки това при развита зависимост, особено от хероинов тип, пълно оздравяване се постига в малък процент от случаите независимо от големите разходи на труд и финансови средства.

Това е така, защото всички тези методи премахват само симптомите, но не и причината, която поражда отново следствието: връщане към наркотиците.

В Здравен център “Дар” сме имали много случаи на наркомани, които идват при нас на консултация. Прилаганото при нас природолечение е имало отново незаменимо значение при лечението и на наркоманията.

Ето каква терапия предлагаме ние.

Възможно е хора, преживяващи зависимост от наркотици, е да дойдат сами на преглед, но това, което се случва по-често, е те да бъдат водени и придружавани от родители и близки. Но обръщане на пациента и семейството за помощ разглеждаме като много важен сигнал за наличието на воля за лечение. Ето защо те се консултират в първия възможен час на същия ден.

Нашата терапия представлява поредица от последователни стъпки.

Мотивация. Първото нещо, което търсим да установим, е степента на мотивация, с която употребяващите наркотици пристъпват към дадено лечение. Техните мотиви са най-често следните; те искат:

  • да си починат за определен период от вземането на дрога;
  • да успокоят родителите и близките;
  • да спрат веднъж завинаги.

Успешно и трайно лечение може да се наблюдава само в третия случай. Резултатите от природолечението са много добри при някои наркомани, но има случаи, при които очакваните резултати не се достигат. Това става най-често, когато наркоманите не искат да се разделят с дрогата, не желаят лечение и не сътрудничат на лекуващия лекар. Според световната статистика това са 20-30 на сто от наркоманите; тези наркомани не могат да бъдат обхванати от нито една програма за въздействие и на тях не може да се помогне.

Митове. Втората задача, с която трябва да се справим, е да разсеем митовете, които сблъскват употребяващият наркотици и неговите родители по време на неговото лечение.

Ето най-честите митове:

  1. Наркоманията е неизлечима. Това е най-разпространеният мит и сред самите наркомани, и сред техните родители, а и в обществото. За хората, употребяващи наркотици, той придобива следна окраска: “Щом като наркоманията е неизлечима, няма смисъл аз да се боря; освен това така ми е по-приятно да живея.” Когато родителите пък приемат, че наркоманията е нещо нелечимо, те свалят от себе си отговорността да полагат грижи за своите деца, посегнали към наркотиците. В много близка позиция са и обществените нагласи.
  2. Всичко, което се случва около употребяващия наркотици, трябва да се пази в тайна и да остава зад стените на дома. Това е друг широко разпространен мит. Ние споделяме убеждението, че е важно да се търси подкрепа сред близки и роднини. Колкото повече хора знаят и са заинтересовани да помогнат, толкова повече подкрепа ще получат и употребяващият наркотици, и неговото семейство.
  3. Някой трябва да направи нещо, но не аз. С този трети мит употребяващият наркотици, неговите родители и близки търсят как да прехвърлят отговорността за трудните моменти на друг. Ние предпочитаме преформулирането на ситуацията, стараейки се да внушим на употребяващия наркотици и неговото семейство сами да направят усилия върху намаляването и спирането на наркотиците. Подобна ориентация им подсказва за начини на справяне, които могат да използват сами без чужда помощ.

Отделяне от наркотичната среда. Следващата важна стъпка е отделянето от средата и компанията, в които наркоманът е взимал дрога. Такива винаги съществуват.

Употребяващият наркотици трябва да бъде отделен напълно и завинаги от своите приятели. Тук ролята на семейството е с най-голямо значение. Като крайна мярка в такива случаи е усилието да се смени местожителството и града.

Същинската терапия започва с преодоляване на абстиненцията.

Преодоляване на абстиненцията. При нас борбата с абстиненцията става само с природни средства. Много в този кризисен период да има някого в къщи, който да помага на спиращия наркотиците; изискваме също така да се създаде по-сигурна среда около него за дните, които ще последват абстиненцията; това предполага лекуващият се да стои в къщи, да получава грижи и да не се среща с други хора, употребяващи наркотици.

Дезинтоксикация. Очистването на организма от пораженията на взиманите наркотиците е много важен етап от лечението на наркоманията. Очистването на органите и системите става по методиката на Здравен център “Дар” /Вж. Очистване, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/.

Още за лечението на наркоманията вж. Книга 5 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наркомания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.