Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни учения

Религията като самопознание

* Човек има нужда от истината, има нужда сам да я изпита

Всички Учители са видели Бог; всички те са видели собствените си души, видели са бъдещето си, своето безсмъртие и са проповядвали всичко онова, което са видели. Религията не се основава само на опита от миналото. Никой не може да бъде религиозен, без сам да изпита подобни усещания. Няма особен смисъл да се говори за религия, преди човек сам да я е почувствал.

Защо е цялото това безредие, всички тези борби и пререкания в името на Бога? Заради Него е пролята много повече кръв, отколкото за всяка друга кауза, защото хората никога не са успели да стигнат до извора. За тях е било достатъчно вътрешно да одобряват обичаите на своите предци и са очаквали всички останали да правят същото. Какво право би имал човек да каже, че има душа, ако той не я чувства, или че съществува Бог, ако той не Го вижда?

Ако има Бог, ние трябва да Го видим, ако съществува душа, ние трябва да я усетим;

в противен случай е по-добре да не вярваме. По-добре е да бъдеш отявлен атеист, отколкото лицемер. От една страна, съвременното схващане на образования човек за религията, метафизиката и търсенето на едно Свръхсъщество е, че те са безсмислени. От друга страна, полуобразованите изглежда смятат, че тези неща в действителност нямат основа, че ползата от тях се състои единствено в способността им да дават добре мотивирани подбуди за правене на добро в този свят. Ако хората вярват в Бога, те могат да станат добри и нравствени и по този начин да бъдат добри граждани.

Ние не можем да ги обвиняваме, че споделят подобни схващания или идеи, имайки предвид, че всички знания, които получават, имат за цел да ги накарат да вярват в приказки, лишени от всякакво съдържание. От тях се изисква да се задоволят единствено с думи, а това едва ли е възможно. Ако те можеха да живеят така, то аз не бих изпитвал и най-малкото уважение към човешката природа.

Човек има нужда от истината, има нужда сам да я изпита. И когато я проумее, разбере и почувства с цялото си сърце, единствено тогава, твърдят Ведите, ще изчезнат всички съмнения; мракът ще се разсее и нечестивостта ще бъде премахната:

„Вие, деца на безсмъртието, дори и вие, които живеете във висините – пътят е намерен. Има изход в мрака и той е чрез приемането на Бога, който е отвъд всеки мрак; друг път няма.“

Свами ВИВЕКАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни учения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.