Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Учителят Петър Дънов

Лечение чрез храна

* Храненето е метод за лекуване, но трябва да се знае каква храна да се употребява и кога да се храни човек

По време на боледуване и след оздравяване от дадена болест човек се нуждае от специфична храна. Например, който е боледувал от треска, иска да яде кисело; при друга болест човек се нуждае от сладка храна. Едно трябва да се знае: всеки плод има своето велико предназначение. Следователно, ако се храниш с ябълки, ще придобиеш едно качество, ако се храниш със сливи, ще придобиеш друго качество. Каквато храна яде човек, такъв става.

Продълговатите плодове представят интелигентност, а валчестите, кръглите – живот и чувства.

Плодовете не са нищо друго, освен съвкупност от енергии, които функционират в тия форми.

Ябълката се е създала в астралния свят, а крушата и лимонът – в умствения. Като погледнете формата и цвета на домата, ще установите, че той е останал назад в развитието си. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Материалистите са подобни на доматите.

Черешата представлява символ на природата. Червената череша, като и всички червени плодове, излязоха от рая. Ако искате да подобрите кръвообращението си или сте малокръвен, яжте череши. В тях се крие законът на свободата.

Картофите придават само едно качество на човека - правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката прави човека благ, мек, снизходителен към хората. Ябълките влияят добре за тонизиране на нервната система.

Орехите влияят добре на мозъка като храна,

а житото влияе добре на сърцето. Ако искаш да бъдеш сладък, благ - яж грозде.
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши. Какво дават дренките? Ако сте безхарактерен, отпуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост в характера. Те доставят желязо в кръвта.

При малокръвие – яжте краставици. Някой казва: имам неврастения! Яж грах! Друг казва: страдам от хипохондрия. Яж жито! Казват за някого, че е много сприхав. Дайте му да яде царевица! Еди-кой си не обича да устоява на своите задължения. Дайте му да яде ръж! В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко – като влезе в човека, създава висок идеал.
Който иска да бъде здрав, ще яде непържен лук и да яде готвено от човек, който обича. Лукът е лековит, когато се яде суров, печен или варен, но не и запържен. Когато се нареже на ситно и се запържи, той губи своята магнетична сила.

Краставицата действа благотворно върху нервната система,

но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Заболее ли човек от атеросклероза, да яде по възможност по-проста и чиста храна, да се храни с варено жито, с варен ориз и плодове.

Който иска да лекува хрема, да яде по три-четири пъти на ден праз лук. За очите ще ядете леща. За бъбреците – фасул. За хубав тен на кожата – грах.

Ако изпаднете във физическо неразположение, ще трябва да изпиете сока на два-три лимона със захар, а след това да изпиете сока на няколко портокала. Яжте повече спанак и коприва, за да почерните косите си. Ако стомахът ви е разстроен, сварете дренки или пък ги яжте пресни. Дините, дренките, тиквите регулират стомаха.

Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.

Петър ДЪНОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Учителят Петър Дънов“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.