Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Велик е всеки на своето място

* Силата на действието или как да помогнем на себе си

Любовта, истината и безкористието не са само морални символи, а формират нашия най-висш идеал. В тях лежи проявата на огромна сила. Ако човек може да действа 5 дни или поне 5 минути без какъвто и да е егоистичен мотив, без мисъл за награди или за наказание, той притежава вече в себе си възможността да стане духовен гигант!
Идеалният човек е този, който сред най-голямата тишина и уединение намира най-интензивната активност, намира тишината и самотата на пустинята: той е научил тайната на самообладанието –

идеал на Карма йога

Дългът и моралът се различават при различните стечения на обстоятелствата. Един не се съпротивлява, защото е безсилен, ленив и не може, а не защото не иска; друг знае, че може да нанесе, ако пожелае, съкрушителен удар и все пак не го нанася, а благославя враговете си. Винаги трябва да сме внимателни, когато говорим за съпротива и възвишена любов. Преди да се достигне това, най-висш идеал, ДЪЛГ НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВА НА ЗЛОТО, и само тогава, когато е придобил силата да побеждава, несъпротивата ще бъде добродетел.

Активността винаги ще означава съпротива. Осъществете вашето желание за сила, материално благополучие и всичко друго и, след като сте постигнали целта, ще научите, че това са нищожни, незначителни неща. Но докато не сте реализирали тези желания, докато не сте минали през тази активност, трудно ще ви бъде да достигнете до това състояние на спокойствие, ведрина, себеотрицание.

Всеки човек трябва да прегърне своя собствен идеал и да се стреми да го постигне. И ние нямаме право да се присмиваме или да презираме който и да е идеал. Всеки е велик на своето място.

Най-трудното обаче е да действаш и да не те е грижа за резултатите; да помагаш на хората и никога да не мислиш, че те са длъжни да ти бъдат благодарни...Дори и най-големият страхливец става смел, когато го хвалят. АКО ЧОВЕК ПРАВИ ДОБРО ПОСТОЯННО НА ВСИЧКИ, БЕЗ ДА ГО Е ГРИЖА ЗА ОДОБРЕНИЕТО НА ХОРАТА, ТО ТОЙ НАИСТИНА ИЗВЪРШВА НАЙ-ГОЛЯМАТА САМОЖЕРТВА.

Нека целта и средствата бъдат обединени в едно. Когато вършите някоя работа, не мислете за нищо друго. Правете я като най-висше обожание и отдайте всичко на нея през времето, в което я изпълнявате.

Желанието да се прави добро

е най-висшата подбудителна сила, която притежаваме. Не стойте на висок пиедестал и, подавайки някому пет цента, да казвате: “земи, бедни човече”, а бъдете благодарни, че бедния човек се е явил насреща и вие дал възможност да проявите доброто в себе си и по този начин да помогнете на себе си. НЕ ТОЗИ, КОЙТО ПОЛУЧАВА Е БЛАГОСЛОВЕН, А ТОЗИ, КОЙТО ДАВА.

В зависимост от нуждата е и помощта. Да се помага на хората, телесно, чрез премахване на техните физически нужди, е наистина велико дело. Ала духовното знание е единственото нещо, което може да унищожи завинаги нашите потребности и нещастия. ДА СЕ ПОМАГА НА ЧОВЕК ЗА НЕГОВОТО ДУХОВНО ИЗРАСТВАНЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОМОЩ.

Този свят е едно голямо училище, в което всички трябва да се учим да ставаме по-силни душевно. ВИНАГИ КОНТРОЛИРАЙТЕ УМА СИ и не му позволявайте да се отклони по пътя на егоизма. Тогава ще можете да вършите всичко, да се смесвате с всекиго и никога няма да бъдете заразени от злото.

Свами ВИВЕКАНАНДА


 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.