Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Възможностите на човека

Когато ученето не върви...

Когато си в стресово състояние, прекалено завладян от емоциите или животът ти преминава в гняв и страх, органите се задръстват и нивото на твоята функционалност се снижава. Изразходва се много енергия и ставаш безчувствен, губиш живота си и игривостта си. Трудно усвояваш новото, а ако се опиташ на учиш, това, което научиш, няма да бъде усвоено трайно и няма да го направиш част от себе си. В даоската система се счита, че нашите органи, сетива и части на тялото вземат участие при ученето.

Когато си в стресово състояние или уплашен, всички органи и сетива са затворени. Например, когато не харасваш някого, тялото не иска да приеме индивида и поради това не е способно да възприеме идеите и учението на този човек.
Кои са основните източници на енергия за успешното учене?

Слухова енергия

Основните й източници са бъбреците и свързания с тях пикочен мехур. Когато бъбреците функционират по-добре, ще си по-жизнен и поради това ще си способен да усвояваш по-добре. Бъбреците са свързани с отворите на ушите. Здравите бъбреци повишават остротата на слуха, което подобрява усвояването. Ако ли пък е увреден пикочният мехур, това ще засегне и функцията на бъбреците.

Сила на речта

Основните източници на силата на речта са сърцето и свързания с него орган – тънкото черво. Сърцето осигурява духа за усвояването и е седалище на радостта. Без ентусиазъм или дух за учене, усвояването ще е много трудно.
Тайната на учението е в радостното отношение и насладата. Сърцето освен това е седалище на уважението и честността. Езикът е свързан със сърцето и когато връзката е свободна, можеш да започнеш да приемаш и систематизираш ума, асимилирайки това, което усвояваш. Ако тънкото черво има някакви проблеми, това засяга функцията на сърцето.

Визуална енергия

Нейните източници са черният дроб и жлъчката. Когато черният дроб работи нормално, ти си по-настойчив, можеш да вземаш повече решения и може да обединиш нещата, които си усвоил. Отворът на черния дроб са очите. Когато черният дроб е болен или слаб или си в стрес и ядосан, не можеш да вземаш решения и зрението ти се уврежда, затруднявайки систематизирането на ума на това, което виждаш и синтезирането на онова, което си усвоил.

Енергия на възприемането

Нейните източници са далакът и стомахът. Далакът осигурява доброто чувство за включване. Неговият отвор е устата и взаимодейства със силата на речта, гласа и усвояването на това, което учиш. Стомахът е свързан с далака. Когато стомахът е в добро състояние, ще си по-възприемчив към новите мисли, идеи и начини.

Обонятелна и кинестетична енергия

Нейни източници са белите дробове и дебелото черво. Белите дробове са свързани с добрите подбуди и техните отвори са носът и кожата. Включени са в кинестетичното усещане, сензорите в кожата и усещането за допир, повишавайки по този начин осъзнаването на заобикалящите обстоятелства и възможността за усвояване. Дебелото черво те прави по-отворен физически и умствено. Когато имаш запек, си по-затворен, не си отворен за нови идеи и нямаш желание за промяна. Дебелото черво е свързано с белите дробове и подпомага функциите им.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Възможностите на човека“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 25 юни /петък/ от 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Май 2021 юни 2021 Юли 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.