Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Паразити в тялото

Тайният свят на паразитите

Присъствието на паразити в тялото не е нито рядко, нито безобидно явление в нашето всекидневие. Най-често това са чревни паразити или глисти, малки или дълги. Особено опасни са тениите /свинска, говежда, кучешка/, трихинелозата, анкилостомиазата и др. Те се разпространяват чрез яйцата, снасяни от паразитите, и са плод на лошата хигиена – лична, битова, а така също чрез заразено месо, зеленчуци, плодове. Хората обаче могат да се заразят с паразити още по време на своето раждане. Поразените места обикновено са слузестите органи: очи, нос, уста, вътрешности, кожа. Постепенно заразяването става общо. Те са първопричина за много заболявания. Ето някои здравословни неразположения, причинени от паразити.

 • ЗАПЕК: Някои глисти, благодарение на формата си и големите размери, могат да блокират физически някои органи (жлъчни и чревни пътища), което води до редки изпражнения и запек.

 • ДИАРИЯ: Ред паразити, особено протозойните, произвеждат простагландин (хормонообразно вещество, което се съдържа в много човешки тъкани), водещо до загуба на натрий и хлориди, което от своя страна води до чести воднисти изпражнения. По такъв начин диарията при паразитна инфекция се оказва функция на паразита, а не опит на организма да се избави от инфекцията вътре в него.

 • ГАЗОВЕ И ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА: Много паразити живеят в горните тънки черва, където предизвиканото от тях възпаление води до подуване и газове. Проблемът се усложнява при употреба на трудно сваряващи се продукти като фасул или сурови плодове и зеленчуци. Постоянното подуване на коремните органи често е признак на паразитна инфекция. Тези стомашно-чревни симптоми могат да се проявяват с променлива сила в течение на дълги месеци и даже години, ако паразитите не се изгонят от организма.

 • СИНДРОМ „НЕРВЕН СТОМАХ“: Паразитите могат да раздразват, възпаляват и покриват стените на червата, което води до цял ред гастро-чревни симптоми и трудно абсорбиране на жизнено необходимите хранителни вещества, особено мазнини. От своя страна това води до твърди изпражнения и стеаторея (наличие на много мазнини в изпражненията).

 • БОЛКИ В СТАВИТЕ И МУСКУЛИТЕ: Известно е, че паразитите могат да мигрират с цел да се капсулират в ставната течност и в мускулите. Тогава изпитваме болки, които често се приемат за болки от артрит. Тези болки, както и възпалението на ставите и мускулите, са резултат и от травми на тъканите, причинени от някои паразити, или пък следствие имунната реакция на организма на тяхното присъствие.

 • АЛЕРГИЯ: Паразитите могат да предизвикат алергия.

 • ЛОША КОЖА: Чревните паразити могат да предизвикат копривна треска, обриви, екзема и други кожни реакции с алергичен характер. Язви на кожата, отоци, ранички, папиломи и дерматити могат да бъдат резултат от присъствие на паразити.

 • НЕРВНОСТ: Отпадъците от обмяната на веществата и токсичните вещества от паразитите могат да дразнят централната нервна система. Безпокойството и нервността често са резултат от системно заразяване с паразити. Много хора твърдят, че след като се избавят от паразитите техните мърморещи съпруги или роднини стават значително по-приятни и търпими.

  Най-известният глист принадлежал на легендарната оперна звезда Мария Калас. Тя страдала от сериозни проблеми с теглото и кожата. Когато открили глиста и го изгонили, теглото ѝ намаляло, кожата се изчистила и характерът ѝ се подобрил“, пише Гителман.

 • НАРУШЕНИЕ НА СЪНЯ: Честите пробуждания посред нощ, особено между 2 и 3 часа, може да са резултат от опит на организма да се избави от токсичните вещества през черния дроб. Както казва народната китайска медицина, тези часове се управляват от черния дроб. Нарушението на съня може да бъде предизвикано и от нощно излизане на някои паразити през ануса, което води до болки и сърбеж.

 • ХРОНИЧНА УМОРА: Симптомите на хронична умора включват слабост, оплаквания от симптоми подобни на грип, апатия, депресия, загуба на концентрация и лоша памет. Тези физически, умствени и емоционални симптоми могат да бъдат предизвикани от паразити, които причиняват недостиг на хранителни вещества в организма поради лошото всмукване на белтъци, въглеводороди, мазнини и особено витамини А и В12.

 • ИМУННИ НАРУШЕНИЯ: Паразитите отслабват имунната система, понижавайки отделянето на имуноглобулин А (lgA). Те стимулират непрекъснато реакцията на системата и може да отслабят този жизнено важен имунен механизъм, откривайки път за проникване на бактериални и вирусни инфекции.

 • ДРУГИ РАЗПРОСТРАНЕНИ СИМПТОМИ: Увеличение на теглото, прекален глад, загуба на тегло, лош вкус в устата или лош дъх, астма, диабет, епилепсия, мигрена, и дори най-честите причини за смърт – сърдечни заболявания и дори рак.

Повечето специалисти се отнасят към тази тема много внимателно и признават само косвена връзка между паразитите и изброените заболявания. Но има и такива като професор Хулда Кларк, която твърди, че много ракови заболявания са предизвикани от паразита „фасциолопсис бускии“. „Ако избавим пациента от тези паразити, то и туморите изчезват“, пише Кларк.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Паразити в тялото“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.