Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Д-р Николов: Моите препоръки към йогистите

Древната система Йога изключително успешно възстановява психическото и физическото здраве при тези хора, които хармонично прилагат във времето нейните правила. Естествено е човек да се запита само положителни резултати ли носи упражняването на йогийските техники. Навсякъде в живота ни съществуват определени закони и правила. Съответно при отклонения от тях има вредни последствия. Това важи в пълна степен и за Йога.

Лечебната ми практика непрекъснато ме среща с хора, използвали или прилагащи неща от Йога. Затова бих искал да фиксирам най-честите грешки. Колкото и добра да е дадена система за лечение, винаги остават елементи, които изискват тълкуване от лекар, практикуващ в тази насока.

Една от основните грешки се оказва разпокъсаното изпълнение на част от процедурите в системата Йога - по време и последователност. Напомням, че са обособени степени в тази система - хатха, крийя, раджа и др. и това не е случайно. Усвояването и приложението им е подчинено на един от основните закони за оздравяване - постепенност, последователност и постоянство. Неизбежно във времето всеки човек се убеждава - опитите за прескачане на степени или стъпала водят до неприятни падания и усложнения. Много често опитващите да практикуват неща от йогийските техники залитат към отделни елементи и се учудват защо вместо положителни получават негативни резултати.

Откъде започват тези разминавания?

Някои изпълняват прекалено много асани, друг акцентира главно на дихателните упражнения, трети набляга върху концентрация и медитация. Получава се прекаляване с дадена процедура. Другото разминаване е в неточното свързване между отделните звена на Йога. Съществуват външни и вътрешни очистителни процедури, определен начин на хранене, физически упражнения, морални принципи, дихателни техники, релаксация, концентрация, медитация. Откъде и по какъв начин да тръгне практикуването на системата Йога в съвременни условия?

Неслучайно авторите на книги за Йога предупреждават кое от описаните неща може да бъде изпълнявано самостоятелно и кои техники са приложими само под наблюдението на опитен учител. Без включване в група или курс, само по прочетеното от ръководства упражняването на Йога е опасно за здравето. Целта на такъв курс е да даде вярната насока при всеки човек индивидуално как да изпълнява комплексите в домашни условия.
Освен това контактите между отделните курсисти улесняват обмяната на информация и по-бързо се откриват допусканите грешки в практиката. Атмосферата по време на занятията е такава, че предразполага към хармонизация.

Д-р Коста НИКОЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.