Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Неврози

Какво /не/ знаем за неврозите

Какво /не/ знаем за неврозите

* Болест “на нервна почва” или как болният попада в омагьосен кръг

* Ролята на съвременния начин на живот

Днес все повече се разпространява мнението, че именно съвременната цивилизация е породила неврастенията, именно нашето време е време на невротици. Американският учен Джордж Бърд определи неврозата като болест на „деловите хора“, на цивилизованото общество, което ограничава човека в тесни рамки, залива го с потоци от информация и изисква от него неимоверни усилия, за да поддържа определен начин на живот. Според френските учени Шарко и Бернхайм неврозите са разновидност на душевните заболявания. А техният колега Пиер Жане разглежда неврозите като разстройства, „чийто произход е неизвестен, които започват без причина и изчезват по същия начин, и всички те са еднакво необясними“. А може би не цивилизацията, а ниската култура и невежеството пораждат неврозите?

Защо в такъв случай висококултурният образован инженер страда от натрапчив страх от височина и открито пространство? Защо отличният педагог преди урока извършва странен ритуал – подрежда всички предмети на работното си място по точно определен начин и ако, не дай си боже, липсва само един от тях, той не може да каже нищо?

В някои случаи болните от невроза се възприемат от околните като

чудаци, странни хора, а не като болни.

Много невротици също не се смятат за болни. Други, обратно, разглеждат състоянието си като крайно тежко, критично, въпреки че заобикалящите ги и лекарите не са на такова мнение.

Неврозите... Външно хората изглеждат напълно здрави. „Такива да ги впрегнеш и земята да ореш“ – нерядко чуваме за тях. Здрав външен вид и различни оплаквания, понякога необичайни и странни. В службата на невротиците често пъти не им вярват, подозират ги в симулиране, а в медицинските заведения ги препращат от лекар на лекар. Приятелите им ги съветват „да се овладеят“, „да плюят на всичко“, „да не се предават“. Лекарите им препоръчват почивки, разходки, спазване на режим.

Но тези съвети, дори и при най-добросъвестните опити да бъдат следвани,
не носят облекчение.

И тогава болният посещава терапевта. След многобройните изследвания, анализи, електрокардиограми и рентгенограми лекарите дават „радостния“ отговор: без отклонения от нормата. После идва ред на лекарите от другите специалности. Най-накрая следва „гениалният“ извод, че всичко е на „нервна почва“. А щом е така, се налага да се отиде при невропатолог или психиатър. „Как при психиатър? Аз да не съм луд?“

И кръгат се затваря. А за да постигнем истината, може би трябва да започнем не от болния, а от здравия човек.

Анатолий РУХМАНОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Неврози“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.