Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Психични заболявания

Депресии

Депресии

Депресивните разстройства все повече нарастват. Около 350 мил. души в света страдат от депресия. У нас са засеганти над 340 хил. души. Пикът на заболяваемостта е 25 – 44 год. възраст. Учените прогнозират през 2020 год. депресиите да заемат второ място след сърдечно – съдовите заболявания. Според американска статистика, всяка четвърта жена и всеки седми мъж, поне веднъж в живота си преживяват депресия. Нежният пол е по-уязвим поради хормоналните смущения, които са характерни за предменструалния, следродовия и климактеричния период. Съотношенияето е 2:1 – жени към мъже.

Пролетта е сезон на депресиите – смяната на слънчевата радиация, промяната на хранителния режим, от прием на по-тежки и мазни храни през зимата и обедняване на организма на витамини и минерални вещества допринасят за възникване на заболяване. Някои форми на депресия са характерни за зимния сезон. Есенния сезон също е актуален за депресивните разстройства. Липсата на достатъчно слънчева светлина през тези сезони отключва появата им. Знаем, че слънцето лекува депресията. Характерна за депресиите е не само сезонността, но и денонощния ритъм - болните се чувстват сутрин зле, а след обед и привечер се подобряват.

Причините

за депресивните разстройства търсим в дистреса, в несигурността за бъдещето, в екстремните житейски ситуации, когато има биологични предпоставки, например – паразити. Наследствената обремененост също има значение за възникване на болестта. Заболяванията на щитовидната и надбъбречните жлези могат да причинят депресия.

Симптомите

на депресивните разстройства – тревожност, потиснатост, неспособност да се изпитва радост, безсъние, безапетитие, спад на имунната активност – това са първите симптоми на заболяването. Не чакайте да се задълбочат, да ви обземе отчаяние и страх, при което все по-трудно ще се справите с всекидневните си задължения, с трудностите в живота.

Когато депресията се задълбочи, води до досада от живота, в главата се въртят черни мисли, понякога планове за самоубийство. При поява на първите симптоми на заболяването, трябва да се направи консултация с лекар. За съжаление, 70 % от заболелите не се лекуват. С чувство на отговорност отбелязвам, че депресивните смущения не са безобидни. Те могат да причинят психосоматични заболявания като – язва на дванадесетопръстника, колити, диабет, артериална хипертония, инфаркт, дори да отключат ракови заболявания.

Лечение

Депресиите са напълно лечими и хората с депресия могат да се върнат към предишния си ритъм на живот.

Ще споделя опита си при лечение на депресии в Здравен център „Дар“. Много често пациентите идват самолекували се или лекувани с бензодиазепами – трaнксен, деанксид, лексотан. С тези медикаменти, които временно потискат симптомите, състоянието по-късно става трудно за лечение.

Ние, в Здравен център „Дар“, при всички случаи постъпваме индивидуално. При лечението включваме задължително хомеопатия, която при депресивните смущения има отличен ефект. Провеждаме психотерапия, при която формираме позитивно мислене и създаваме позитивни базисни нагласи у пациента. Разбира се, при тези депресивни разстройства най-голямото лекарство е Лекарят.

Тежките форми на заболяването, когато пациентът е правил няколко опита за самоубийство и има риск от смъртен изход, го изпращаме при психиатър, който да възстанови с ефективни средства дефицита на субстанциите серотонин, норадреналин и допамин в главния мозък, причинили депресията.

От многото случаи на напълно възстановени пациенти ще споделя няколко случая.
Спомям си отчаянието, в което беше изпаднал 42 год. мъж, съкратен от работа. Той страдаше от безсъние, тревожност, потиснатост. Трудно, но успях да създам добра мотивация, позитивно мислене и след 3 месечно лечение той намери много по-добра реализация от преди, отново се радваше на всичко.

Друг случай на 52 год. жена, победила тежко раково заболяване, благодарение на любовта и силата на своя съпруг – „Не умирай, заедно ще стареем“ повтарял непрекъснато той. Всеки ден се обаждал в определен час, за да се осведоми за състоянието и. Един ден, в този час, телефонът не звъннал, съпругът й получава инфаркт и напуска този свят. След тази загуба, тя беше изпаднала в депресия, изпитваше само тъга и отчаяние и не намираше смисъл да живее. Трябваше да направя всичко, за да я върна към живота, назначих хомеопатия, провеждах психотерапия. Жената (Т.С) се явяваше редовно на контролни прегледи. Един ден, в чакалнята видях жена в елегантен костюм и шапка – не можех да повярвам, това беше тя. Когато човек има желание да си купи нещо, да се облече добре- това е показател, че депресията е отстъпила.

Още един случай на ученичка на 16 год. (М.Б.). Момичето гледаше безмълвно в една точка, обзето от огромно чувство за вина. През лятото била на море с приятеля си. В ден неразрешен за къпане, приятелят й влиза в морето, вълните го поглъщат, той отчаяно викал за помощ, но тя не умеела да плува и не могла да му помогне. Чувството за вина и загубата я бяха довели до силно депресивно разстройство. Когато дойде в Здраен център "Дар"  взимаше антидепресанти, но продължаваше да стои в стаята си, отказвайки прием на храна и контакти. С хомеопатия и психотерапия, създаване на много добри мотивации, тя се освободи от чувството на вина, възвърна настроението си, желанието си да учи, да се вижда със съучениците си. Най – важното е да не допуснем дпресия.

Д-р Румяна ЦАНКОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Психични заболявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.