Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Психизъм

Кой е този "някой" в нас

“Чуждите поглъщаха силите му - и той не забеляза”

/Книга на пророк Осия 7:9/

От праисторически времена човек е вярвал в съществуването на различни разрушителни сили, които зле влияят върху неговата душа, здраве, съдба. Той е виждал себе си като обект на постоянно въздействие от страна на многочислени и различни духове, много от които е смятал за враждебни и зли. Хората са считали тези сили за много опасни и способни да проникнат в човешкото тяло, да предизвикат болести, да вгорчат живота или предизвикат несполуки, тежка съдба.

В народния бит, фолклора на българина има различни вярвания и понятия за невидимия свят. Той е знаел и е говорел за дявол, орисници, клетви, проклятия, уроки и урочасване, магии, вещици, вампири, навлеци, върколаци, таласъми. Имал е разбиране за добро и лошо /лошо място, лоша среща, лош човек, лоша болест/.

Тези вярвания присъстват във световните религии. В тях се говори за Сатана, бесове, демони, обсебени от нечист дух и пр. А днес те получават научни обяснения, интерпретации. Вече се говори за психична енергия, психоенергиен или енергоинформационен обмен, биополе. Човешката мисъл е стигнала до извода, че всичко на този свят, от атома до Вселената, представлява енергия и информация. И обмяната на енергията, информацията и веществото е в основата на съществуването и еволюцията на всичко проявено или непроявено на този свят. Според квантовата физика всеки атом е съставен от 99,9999 процента празно пространство, а движещите се със скоростта на светлината елементарни частици са снопчета уплътнена вибрираща енергия. Тази вибрация обаче носи информация в себе си, и то преди информацията да се прояви.

Сега за не малка част от съвременниците ни все повече става ясно, че за околните е опасен не само човек, болен от инфекциозно заболявание, но и гневливият, озлобеният, завистливият, раздразненият, носителят на съответни негативни мисли, страхове.

Всичко това влияе върху околните, довежда до изтичане на тяхната енергия и до възникването на аналогични мисли и емоции, които довеждат до слабост, умора,

различни болки, невротизиране или предизвикват телесни или психични заболявания. За болшинството от хората обаче подобни явления са измислица, “бабини деветини”, съществуващи само в болното въображение на някого. А това означава, мислят те, че няма никаква нужда от защита. И, разбира се, грешат. В основата на такова лекомислено поведение при тази най-голяма опасност, пред която е изправено човечеството, както и в много други случаи, е невежеството.

Световната история се характеризира с огрубяване и дълбоко изтощаване на психичната енергия на човечеството, което се е отдалечило от Бога и по този начин преживява тотална духовно-нравствена криза. Съвременният свят, в това число и нашата страна, се характеризира с увеличаване на всички видове конфликти и разединение между хората, които го довеждат до състояние на “война на всички срещу всички”. Изтощаването на енергетиката на човечеството, на народите и на човека от тази постоянна война със самите себе си води не само до увеличаване на агресията, престъпността, пошлостта, разврата, но и до увеличаване на заболяванията, снижаването на здравето и жизнения ресурс, нарастване на всеобщата умора.

Що е психична енергия?

Това е ключово понятие, въведено от учението Агни Йога, но то се среща под десетки други наименования в историята на човечеството, в различни школи, учения и религии. Накратко, това е изначална енергия, пронизваща всичко. Тя е основата на света. Това е творческата енергия, с която Абсолютът е сътворил Вселената. Но тя най-пълно е концентрирана у човека. “И създаде Господ Бог човека...и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човек жива душа” /Битие 2:7/. Тя се споменава ту като жизнена енергия, ту като енергия на човешките чувства, ту като творческа сила на мисълта или висша субстанция на любовта. Психичната енергия може да се смята за аналог на християнския Свети Дух, на Свещения Огън на Зороастър, Звездната Светлина на Розенкрейцерите, Акаша на индуските Адепти, Праната на Раджа Йога, Айперона на Анаксагор, “личната сила” на Кастанеда, Адонай на Ветхия завет, биополето или аурата, Шакти на шиваистите, Белия Огън на Зохар и много други.

Различните традиции говорят за различни прояви и видове психична енергия.

В ученията на Древния Изток и на Древна Индия в частност се говори за енергията на Кундалини в основата на гръбначния стълб, за 7-те енергийни чакри, които се пробуждат у духовно развития човек. Освен тези седем енергийни центъра в тялото на човека съществуват още 49 второстепенни центрове. Те се пробуждат след разтварянето на основните центрове. Според представите на източната метафизика човек се състои от 7 тела, като първите четири /физическо, етерно, астрално и ментално/ принадлежат на природния свят, а последните три /висше манасическо, будхическо и атмическо/ съставляват висшата триада, способна да преживее физическата смърт на личността. Всяко от тези шест тънки тела /без физическото/ се състои от фина материя, вибрираща с огромна скорост; колкото повече нараства скоростта, толкова материята става по- изтънчена, толкова тялото става по-фино. Така че организмът /физическото тяло и шестте тънки структури/ представлява едно кълбо от енергии, които обезпечават неговото съществуване.

Традицията на Древен Китай говори за енергиите ИН и ЯН.

Суфиите - за мистичната енергия “барак”. Християнството - за енергии сатанински, природни и небесни /божествени/ и пр.

Всяка енергия има свой източник и това се отнася както за природните енергии, така и за духовните. Може да се каже, че върху човека, върху неговото тяло, душа и дух действат много и различни енергии. Те играят ролята на магнити, които притеглят човека към различни цели в зависимост от неговата ценностна система, или подобното се притегля от подобно. Личността, носеща в себе си високи енергийни вибрации или устремена към тях, се насочва към висши енергии и влияния, а низките вибрации притеглят низшите енергии.

Източникът на всички енергии във Вселената се намира в духовната сфера, защото Божественият Дух поражда световната енергия. Нейното движение е двупосочно: дух-информация-енергия-вещество и вещество-енергия-информация-дух.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Психизъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.