Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни учения

Библията

“Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличение, изправяне и назидание в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело.”
/ІІ Тимотея 3:16,17/

Библията е най-четената и популярна книга в света. Досега са напечатани и разпространени повече от 4,5 милиарда Библии или части от нея като всяка година се пласират 60 млн. екземпляра. Тя е преведена, или части от нея, на около 3000 езика и диалекта. Удивително!

Думата Библия има гръцки произход, “библос” – книга. Св.ап. Павел употребява “хай графай”, което означава “писания”.

Съществува канон на Свещеното писание. Еврейският учен Ездра съставя старозаветния канон, а св. Ириней – новозаветния. Канонични са 66 книги: 39 – Стария Завет или Ветхия завет /до рождението на Христа/ и 27 – Новия Завет /след рождението на Христа/.

Има и апокрифни книги. “Апокрифос” е гръцка дума и означава “таен”. Те липсват в еврейския оригинал. Светата православна Църква ги приема и включва в Библията. Те са: Втора книга на Ездра, Книга на Товита, Книга Иудит, Книга Премъдрост Соломонова, Книга Премъдрост на Иисуса, син Сирахов, Книга на пророк Варуха, Първа книга Макавейска, Втора книга Макавейска, Трета книга Макавейска, Книга на Ездра и 13 и 14 глави на Книга на пророк Даниил. По този начин във Вехтия Завет влизат общо 50 книги или с 11 книги повече от старозаветния канон.

Старият Завет е написан на еврейски език, Новият Завет – на гръцки. Това не е старогръцки, а на “елинско наречие” – “юдейско-гръцки”.

В град Александрия в 170 г. пр. Христа 72 евреи-тълковници, за 72 дена всеки поотделно са превели Библията от еврейски на гръцки. При сравнението всички преводи били точно еднакви. Този превод се нарича СЕПТУАГИНТ, което означава “седемдесет”. На латински Библията е преведена от блажений Йероним във Витлеем и се нарича ВУЛГАТА. Всички преводи са автентични. Точни. Има само стилови различия без значение за смисъла.

Изчислено е, че само каноническите 66 книги имат 1189 глави, 31173 стиха, 773 693 думи и 3 566 480 букви. Библията е написана за 1600 години от 36 боговдъхновени писатели. В Библията 1900 пъти е казано “дойдете” и само 2 пъти – “махнете с”. Има 31 000 Божии обещания и повече от 1000 пророчества, от които 333 са за Христа.

Във Ветхия Завет на Библията различаваме Петокнижието на Мойсей – Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие; исторически книги като Съдии Израилеви, Царства и др.; поетически книги като Книга на Иова, Псалтир, Песен на Песните и др.; пророчески книги като Исаия, Иеремия, Иезекиил и др.

Новият Завет съдържа четири Евангелия: на Матея, Марко, Лука и Иоан; освен това Деяния на апостолите, Послания на св. Апостоли Иаков, Петър, Иоан, Иуда, 14 послания на св. ап. Павел и Откровение на св. ап. Иоан.

Тимотей МИХАЙЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни учения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.