Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Опознай тялото си

Да обърнем внимание на шията

Върху кожата на човека са разположени милиони нервни рецептори. Една част от тях са фокусирани в активните точки, а друга е групирана в цели активни райони или зони за особено действие. Към последните се отнася /освен стъпалата, дланите, носа, ушите/ и шията.

Шията отдавна привлича вниманието на лекари и лечители. В канона на средновековната тибетска медицина “Чжуд-ши” шията се означава като най-важната част на организма. И това се доказва с натрупания от човечеството опит в борбата за съществуване. Ударите, нанасяни в областта на шийната област, винаги са се смятали за най-травматизиращите, изключващи съзнанието. Те се прилагат широко в различните бойни изкуства.

И обратно, по-слабите въздействия върху шията са в състояние да предизвикат лечебен ефект и да възвърнат съзнанието. Разработената в Япония специална методика за реанимация куа-цу предвижда оказване на незабавна помощ на пострадалия при тежки шокови състояния и клинична смърт. Похватите на куа-цу се свеждат до различни механични въздействия: потупване по външната страна на стъпалото, по средата на ключицата и пр., но най-ефективните реанимационни похвати обаче се прилагат в областта на шията. При дихателните нарушения са показани леките почуквания по двете страни на бодилестите израстъци на шийните прешлени, при отслабване на сърдечната дейност – силни почуквания по бодилестия израстък на VІІ шиен прешлен.

Благоприятно въздействие при лекуването на редица заболявания оказва и популярният в много страни сегментен масаж. Централната, най-активната зона на въздействие при него, е областта на шията. В китайските, немските и някои други школи за масаж и иглотерапия шията е обект номер едно. Тя с пълно право се нарича поле на отражението за почти всички органи.

“Възбудената шия” действа като многоцеливи реактор, който разпространява своите влияния върху твърде голям брой съседни и отдалечени органи и системи. Хардаловите лапи, поставени в шийната област, често премахват главоболието, чувството за отпадналост и умора. За това знаят много болни, лекари и производители на хардал.

Преди време учените установиха, че центровете за регулиране на сърдечно-съдовата дейност се намират не в продълговатия мозък, както мислеха по-рано, а в шийния дял на гръбначния мозък.

Богдан РАДИШ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Опознай тялото си“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.