Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Болки в гъдрите

Болки в гърдите

Болки в гърдите

* Видът болка в гърдите може да насочи към болести на един или друг орган.

Болката в гърдите предизвиква немалко вълнение у пациента и лекаря. Няма как тя да не доведе до реакция, защото често тя е предупреждение за заболявания, при които е необходима неотложна помощ.
Видът болка в гърдите може да насочи към болести на един или друг орган.

СЪРЦЕ

Най-често болката в гърдите се явява при заболяване на сърцето. По време на пристъп на гръдна жаба или стенокардия възниква давеща болка в гръдната кост или в областта на сърцето. Тя може да се разпространи по лявата ръка, шията, челюстта; в редки случаи тя се разпространява по дясната половина на гръдната клетка. Пристъпът спира при покой и затопляне.

Такава болка може да обусловена от развиващ се инфаркт на миокарда; тогава нито топлината, нито покоят ще я отстранят.

Обратно, постепенно болката се усилва и накрая става нетърпима. У болния се появява възбуда, страх, слабост. Обаче дори при инфаркт на миокарда болката може да бъде напълно търпима, да не се отрази трайно на общото състояние и да не безпокои. Такава ситуация е доста опасна, защото пострадалият не бърза да потърси медицинска помощ.

С тъпа, продължителна, а в отделни случаи остра и внезапна болка в областта на сърцето се съпровождат възпалителните заболявания на мускула и торбичката на сърцето, съответно миокардит и перикардит. Тези заболявания възникват най-често при хора, които са боледували малко преди това от остри респираторни заболявания, грип, ангина и др., но са ги прекарали на крак и без спазване на режим. Болката в сърцето се появява сякаш ненадейно. Болният не свързва нейната поява с предхождащото заболяване, не го съобщава на лекаря, с което затруднява поставянето на диагноза.

ДИАФРАГМА

Болката в гръдната кост не винаги свидетелства за заболяване на сърцето. При диафрагмалната херния например давещата и притискаща болка в гръдната кост е почти такава, каквато е при гръдна жаба и инфаркт на миокарда. Но има и различия: неприятните усещания се появяват в покой, в легнало положение и преминават, когато болният стане и започне да се движи.

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Острата болка в гърдите е характерна и за болести на белите дробове и плеврата. Тя може да се появи или усили странично при вдишване. Когато се усеща в левия хълбок, тя напомня болката в сърцето. Различието е в това, че при заболяване на белите дробове и плеврата се наблюдава повишаване на температурата, кашлица, задух.
Внезапната остра болка в гърдите и задухът могат да бъдат в резултат на разрив на белодробните мехурчета /алвеоли/. Възниква т. нар. спонтанен пневмоторакс: въздухът от белите дробове влиза в превралната празнина, раздразвайки плеврата и притискайки белите дробове. Най-често това представлява усложнение на белодробната туберкулоза, остро или хронично възпаление на белите дробове, емфизем.

Белодробната емболия /запушване на кръвоносните съдове в белите дробове/ също се проявява с остра болка в гърдите и задух.

Кожата и устните посиняват, тъй като към тъканите постъпва по-малко кръв, а следователно и кислород. Най-често то се предизвиква от ембол – парченце тромб, което се е откъснало от стените на вените, обикновено на крака. Ето защо на болните от тромбофлебит е забранено да правят резки физически усилия.

Повърхностната болка в областта на гръдната клетка се наблюдава при

възпаление на междуребрените мускули, на нервите, при остеохондроза на гръдния отдел на гръбнака.

Тази болка се характеризира с това, че изчезва при инстинктивно намерена щадяща поза на тялото. Но стига само да се измени неговото положение – да се повдигне ръката, тялото да се обърне, болката се възобновява отново. Трябва да се знае, че и повърхностната болка, понеже е отразена, посочва също за заболяване на сърцето и белите дробове.

Какво трябва да направи човек, когато почувства болка в гърдите си? Без да губи време, без да изпада в паника или в тягостни размисли, той трябва да потърси квалифицирана медицинска помощ. Той трябва да разкаже на лекаря какво е предшествало възникването на болката – физическо натоварване, вълнение, обилно ядене или пиене, пушене или промяна на времето. Трябва също така да разкаже за характера и мястото на възникване на болката, къде се разпростира; с една дума, трябва да каже всичко за своите усещания.

При силна болка в гърдите и при влошаване на общото състояние трябва да се повика Бърза помощ. До нейното идване, ако това се е случило в къщи, болният трябва да се постави на легло. На мястото на болката е хубаво да се постави компрес /със студена вода или урина/ или то да се разтрие. Когато острата болка ви споходи на улицата, трябва да спрете, да седнете на пейка, да разтворите ризата си, да си намокрите лицето и да помолите някого да извика Бърза помощ.

Защо са необходими тези мерки? Трябва да се знае, че понякога болката в гърдите, макар и остра, не е сериозна, но има и случаи, когато тя е ясен сигнал за възможна опасност. Това ще определи лекар специалист.

Ето няколко случая, в които пренебрегването на болката в гърдите, както и грешната преценка на собственото състояние са довели до тежки последствия.

По време на разходка в мразовит ветровит ден К. почувствал внезапно притискаща болка в гърдите. Нещо го сърбяло, дращило в гръдната кост и гърлото. Това не предизвикало съмнения в К.; той отдал тежестта в гърдите на простуда. Този 56-годишен човек се върнал в къщи, изпил чаша греяно вино с черен пипер и мед и отишъл да се напари в банята. Там му станало зле и той паднал. Лекарите от Бърза помощ намерили при К. обширен инфаркт на миокарда.

Често убеждението, че със сърцето на младия човек не може да се случи нищо сериозно, е доста подвеждащо. Младежите и техните близки, бидейки жертви на стари представи, не придават значение на болките и на другите признаци за развиващи се сърдечносъдови заболявания. Трябва да се знае, че инфарктът на миокарада може да настъпи и при 40- и 30-годишните хора; последните данни сочат, че това може да се случи и на тийнейджъри. Лекарите се отнасят много внимателно към младите, които се оплакват от болки в сърцето. Случаят с един млад човек обяснява защо.

Инженерът Т., на 34 години, се връщал със семейството си от отпуска, изкарана на море. Както подобава на един мъж, той носел куфарите. Когато започнал да ги качва във влака, изведнъж в областта на сърцето му възникнала давеща болка, която бързо се разпространила по цялата лява половина на гърдите, обхващайки и лявата ръка до лакътя. Т. решил, че по време на отпуската си бил отвикнал да се натоварва. Във влака той започнал да възстановява формата си, правейки набирания в купето. От физическите усилия болката се появила отново, а при покой постепенно преминавала.

Но на гарата, по пътя за спирката, болката станала много силна. Някой му дал таблетка нитроглицерин. Болката не преминала. След като нитроглицеринът не помогнал – мислили околните, - значи със сърцето всичко било наред. В таксито състоянието на Т. рязко се влошило, той започнал да губи съзнание. Шофьорът го закарал в най-близката болница и Т. бил приет в реанимацията с диагноза инфаркт на миокарда.

Ето защо искаме да напомним още един път, че появата на болка в гърдите трябва да се възприема като предупреждение за възможна опасност. А да я разпознае и отстрани може само лекарят.

Лекарите на Здравен център „Дар“ с помощта на ирисова диагностика могат да установят точната причина на болките в гърдите. За повече информация и записване: тел. 02/ 986 75 09 и моб. 0876 809 609.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болки в гъдрите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.