Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Остеопороза

Остеопорозата – старост на костите

* Защо у едни хора костите са чупливи, а при други – здрави?

* Най-често са засегнати жените, но и мъжете страдат от това заболяване

Смята се, че костите остаряват заедно с организма. Но не може да не се отбележи, че при това у едни те са здрави, силни, млади, а у други – чупливи, рехави, “редки”... И често това не е свързано с възрастта.

Рехавите кости, или остеопорозата, е едно от най-разпространените заболявания на костите, особено често се среща при жените в напреднала възраст. “Баба стана от стола и си счупи крака, жената се обърна в леглото и си счупи шийката на бедрото” – това се случва. Остеопорозата е преди всичко старост на костите. Днес от това заболяване страдат около 30 на сто от жените след климактериума, а поне при 26 на сто от жените над 60-годишна възраст костите са станали по-рехави. Това е и причината за гръбначни изкривявания, загуба на тегло, болки.

При жените тези симптоми се срещат четири пъти по-често,

отколкото при мъжете, но и при мъжете остеопорозата е проблем.
Кога костите започват безвъзвратно да отдават своя калций на кръвта? Загубата на калций е процес незабележим, постепенен, бавен, а затова и коварен. Постъпването на калций с храните не попълва загубите. Защо? Даже ако организмът получава калций в големи дози, той просто не се усвоява или се усвоява частично, особено при нарушение на функциите на жлезите с вътрешна секреция. И колкото повече старее организмът, толкова повече намалява и способността му да усвоява калция. Симптом за това са болките в костите или тяхната чупливост без повод.

За да може човек на стари години да не страда от чупливост на костите, грижите за това трябва да положи бъдещата майка още преди раждането на детето си. В детска, юношеска, зряла възраст на тялото му е нужно много движение, умерено натоварване на костно-мускулната система. И обратно – обездвижването, което нараства с годините, прави и мускулите, и костите слаби. Това обаче се среща все по-често и при младите хора.

Лечението на заболяването трябва да бъде комплексно

и под ръководството на компетентен лекар природолечител. В лечебния план се включва не само повишената употреба на калций в лесноусвоима форма, но и в комплекс с витамин D, фосфор и други витамини и микроелементи, които помагат за усвояването му. Най-добър източник на калция е сусамовото семе, орехите, семките, морското зеле, листните зеленчуци, сушените плодове /смокини, стафиди, кайсии, сини сливи и др./, а така също ябълките, черното френско грозде, цитрусовите плодове.

Най-важни са обаче мерките по общото укрепване на организма, постепенното натоварване на мускулите чрез подходящи за всеки отделен случай упражнения, ходене пеш или тичане, фитотерапия, дозирано въздържане от храна, уринотерапия и др.
Остеопорозата е упорито заболяване, но природата, резервите на организма, вярата в излекуването, личните усилия на пациента могат да извършат истински чудеса.

Майя ГОГУЛАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Остеопороза“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.