Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » За духа и за душата

Нестинарството - пречистване чрез огън

* Нестинарството и Агни Йога

* Танцът върху жаравата - молитва за плодородие и за предпазване от болести

Какво е Огънят? В какво се състои неговата пречистваща сила? Подвластни ли са на нея нестинарите?...

Коренът на огнеходството трябва да подирим в древните култови игри върху жарава, организирани в древна Индия и други места по света. Подобни езически ритуали са изпълнявали старите траки и елините. С раждането на Иисус Христос и появата на новата християнска религия по нашите места започва процесът на приобщаване на езическите празници към християнските. Подобна е и съдбата на нестинарството. Така древният езически култ към Огъня се трансформира в кулминация за честването на св. Константин и Елена.

Липсват сведения и извори откога датира нестинарството по българските земи. Известно е, че в края на миналия век то е било разпространено в цяла Странджа и по някои села на Източна Тракия... За да стигнем до нашето съвремие, когато обичаят все още донякъде е бил жив в странджанското село Българи. Ала последната истинска нестинарка, спазваща всички отколешни правила и канони, баба Златка, изиграва последния си танц върху жарава през 1964 г. Ходенето по въглени сега вече е станало туристическа аткракция, но не за него става дума.

В най-дълбоката си и съкровена същност нестинарството означава Пречистване. Пречистване чрез огън. То е и своеобразна философия. Най-напред се извършва актът на “прихващането”. Прифатените нестинари пребледняват. Лицата им стават без израз. Погледът е празен и зареян нанякъде...Може би в Тънкия свят, за който говори учението Агни Йога? Те са толкова далеч от реалната действителност, че босите им крака не усещат разжежените въглени...

Да подирим обяснение на този феномен в Агни Йога: “Приобщените към Огъня не смятат състоянието си за странно. Свикнал с изпълнението си, музикантът-виртуоз не го намира за необикновено. Огненият Свят приближава земното състояние, но приобщените към него нямат усещането, че става нещо особено” /Огнен Свят, I-22/.

В миналото са съществували цели села, в които жителите им до един са били посветени в огнеходството. А където са били смесени с други “непосветени” хора, нестинарството се е предавало само вътре в рода. И тази традиция се е спазвала особено строго.

За нестинарите е известно още, че не са страдали нито от главоболие, нито от някакви други болести. Те са били много здрави и пречистени люде. Знайно е също, че ако нестинар пренесе през жаравата болно дете, то оздравява. И още нещо любопитно - ако нестинар танцува по жарта с часовник, то той ще спре. Ако в жаравата има някакъв железен предмет, той ще изгори ходилата на нестинара, докато живите въглени няма да му навредят с нищо.

Петър Дънов обяснява тази недосегаемост на нестинарите от жаравата с увеличението на трептенията на енергийния двойник, които в определени моменти стават по-силни от трептенията на огъня и те вече не могат да проникнат в тялото и да го наранят. А ето какво сочи Агни Йога: “Йогите преминават през Огъня, като призовават в защита сърдечната енергия. По-мощен от земния, вътрешният Огън прониква през порите на кожата и образува здрава предпазна броня. Йогът ще приведе невредими през Огъня и желаещите да го последват...” /Огнен Свят, I-23/.

Нестинарският танц върху жаравата е бил възприеман от старите поколения българи като закалена с Огъня молитва за плодородие и берекет и за предпазване от болести. И най-вече за Огнено пречистване на човешките души.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За духа и за душата“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.